10 najvažnijih misija u svemiru

10 najvažnijih misija u svemiru

1. Apollo program

Velik korak za čovječanstvo

Petina svjetskog stanovništva gledala je Neila Armstronga kako čini prvi korak na Mjesecu 20. srpnja 1969. Nikada prije čovjek nije sletio na površinu izvan Zemlje i hodao po njoj. Misija Apollo 11 bila je velika pobjeda Sjedinjenih Američkih Država u utrci sa Sovjetskim Savezom. Čitav program bio je ogroman inženjerski pothvat koji je obuhvaćao kreiranje najmodernije tehnologije koja će se kasnije na Zemlji iskoristiti za pročišćavanje vode, postavljanje zgrada itd.

Astronauti su na Zemlju ponijeli 382 kg znanstvenog materijala (kamenje i prašina) dok su na Mjesecu ostavili nekoliko znanstvenih instrumenata za mjerenje kretanja Mjeseca. Uz to, na Mjesecu je postavljeno zrcalo koje odbija laserske zrake poslane sa Zemlje. Pet lunarnih misija uslijedile su nakon misije Apollo 11.

AS11-40-5875HRedit

2. Sputnik 1

Sovjeti preuzimaju prednost

Sovjetski Savez je 4. listopada 1957. napravio prvu satelitsku orbitu Zemlje. Lansiranje Sputnika 1 pokrenulo je svemirsku utrku između dvije velesile – Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Sputnik je bio metalna kugla promjera 58 centimetara na kojoj se nalaze četiri radio antene koje su proizvodile jednostavni radijski signal.

Misijom je dobiven uvid o debljani gornjeg sloja atmosfere i dijela atmosfere koji sadrži ionizirajuće zračenje te utječe na satelitske radio signale.

Sputnik 1 je slao signale 22 dana dok mu nije ponestalo baterija. Nakon tri mjeseca, otpor zraka ga je toliko usporio da je izašao iz orbite te izgorio u atmosferi.

Sputnik-1l

3. Međunarodna svemirska postaja

Naša baza u svemiru

Prvi modul Međunarodne svemirske postaje (ISS) lansiran je 1998. Šest astronauta mogli su živjeti u svemirskoj stanici nekoliko mjeseci i provoditi znanstvene eksperimente. Međunarodna svemirska postaja je podobna za provođenje eksperimenata koji obuhvaćaju dugi boravak ljudi u bestežinskom stanju.

160554main_jsc2006e43519_high

4. Vostok 1

Rus u orbiti

Ruski kozmonaut Yuri Gagarin (27 godina) postao je prvi čovjek u svemiru kada je 12.travanja 1961. napravio orbitu oko Zemlje i tamo proveo jedan sat i 48 minuta.

Gagarin je na zemlju došao padobranom iskočivši iz svoje letjelice. Njegov podvig bila je još jedna pobjeda Rusije u utrci s Amerikancima.

vostok_orbit1_1024

5. Hubble

Teleskop koji bilježi ljepotu svemira

Hubble teleskop je lansiran 1990. te njegove slike svemira od tada fasciniraju ljude diljem svijeta. On je astronome opskrbio i slikama galaksija udaljenih milijardama svjetlosnih godina.

hubble_in_orbit1

6. Spirit i Opportunitiy

Roveri istražuju Mars

Dva mala robotska geologa, Spirit i Opportunitiy, prikupljaju dokaze kojima žele odgonetnuti prošlost Crvenog planeta.

NASA_Mars_Rover

7. Planck

Rođenje kozmosa

Nakon četiri godine u svemiru, teleskop Planck nam je 2013. pružio najdetaljniju mapu pozadinskog kozmičkog zračenja. Pozadinsko zračenje moglo bi uključivati dokaze o formiranju prvih galaksija.

Planck_and_the_Cosmic_microwave_background

8. Cassini

Slijetanje na Saturnov mjesec

Cassini sonda je 2004. postala prva letjelica u Saturnovoj orbiti koja je fotografirala Saturnove prstene i mjesece. Također, poslala je malenu sondu na Titan. Ona je napravila prvu fotografiju sa površine mjeseca iz vanjskog dijela Sunčeva sustava.

Cassini_Saturn_Orbit_Insertion

9. Venera 7

Toplina površine koja otapa letjelice

Venera 7 je Sovjetska sonda koja je 1970. sletjela na površinu drugog planeta i pritom nam poslala važne podatke. Sonda je slala očitanja temperature 23 minute prije nego što su ju pakleni uvjeti Venere uništili.

mf venus p

10. Voyager 1 i 2

Sonde napuštaju Sunčev sustav

Sonde Voyager 1 i 2 lansirane su 1977. Istraživale su Jupiter i Saturn, prije nego što su nastavile svoj put prema granicama našeg sustava. Voyager 1 je 2012. napustio Sunčev sustav i postao prvi ljudski objekt u međuzvjezdanom prostoru.

130912171352-01-voyager-story-top

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...