10 otkrića koja će oblikovati budućnost

 

10 otkrića koja će oblikovati budućnost

10. Uzgojite vlastitu kožu

Testiranje kozmetike i lijekova na životinjama u skoroj budućnosti moglo bi postati dio prošlosti zahvaljujući kreaciji ljudske kože nastale u laboratorijskim uvjetima. Međunarodni tim znanstvenika uzgojio je epidermis (površinski sloj sastavljen od vanjskoga sloja mrtvih stanica i unutarnjega dijela građenog od živih stanica) koristeći matične stanice.

Ova tehnika mogla bi pomoći i u razvoju novih terapija za oštećenja kože.

9. Čišćenje automobila

Ukoliko radite u autopraonici možda je vrijeme da počnete tražiti novi posao. Nissan je razvio super hidrofobnu boju koja održava automobil čistim u svakom trenutku bez obzira u kakvom se okruženju nalazi.

Japanski automobilski div planira koristiti ovu boju kod svih svojih automobila kao dodatnu opremu.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=UwoGsCAKsxU”]

8. Vodootporno čudo

Sljedeća kabanica koju kupite mogla bi biti napravljena od grafena. Tim stručnjaka sa Švicarskog državnog instituta tehnologije u Zurichu proizveo je poroznu membranu koristeći ‘super materijal’ koji je 100 000 puta tanji od ljudske kose.

Istraživači tvrde da se materijal može koristiti za izradu ultra-lake vodootporne odjeće.

7. Ravne antene

Šiljaste antene uskoro bi mogle postati dio prošlosti zahvaljujući materijalu koji može manipulirati i upravljati elektromagnetskim valovima. Sastavljanjem malene metalne strukture u obliku slova U, znanstvenici sa Sveučilišta Southeast u Nanjingu su uspjeli kreirati jedinstven materijal koji može upravljati elektromagnetskim valovima.

Ovi napori bi mogli voditi prema razvoju novih antena koje štede prostor i imaju estetski bolji izgled.

6. Antibakterijska prevlaka za meso

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania State su razvili prevlaku koja može zaštiti meso od kvarenja. Prevlaka je načinjena od pululana – jestivog, bezukusnog, prozirnog polimera koji proizvode gljive Aureobasidium pulluns. Prevlaka je impregnirana nanočesticama i esencijalnim uljima dobivenim od ružmarina i origana.

[AdSense-A]

Testovi su pokazali da ovakav spoj može zaštititi meso od bakterija puna tri tjedna.

5. Pomoć osobama oštećenog sluha

Umjetna pužnica je desetljećima pomagala osobama oštećenoga sluha, ali nova istraživanja otkrivaju kako bi od nje mogli imati dodatnu korist. Naime, ona bi mogla pomoći u regeneraciji slušnih živaca kroz gensku terapiju.

Skup istraživača sa Sveučilišta New South Wales je uspio regenerirati živce pacijenta ugradnjom terapeutskog DNK kroz kohlearni implant.

Ova tehnologija mogla bi se koristiti i za tretman složenih neuroloških poremećaja kao što je Parkinsonova bolest i depresija.

4. Bakterija koja može zaustaviti curenje plina

Istraživači sa Sveučilišta East Anglia su otkrili da Methylocella silvestris (tip bakterije kojega uobičajeno nalazimo u tresetu, tundrama i šumskom tlu diljem sjeverne Europe) može zaustaviti curenje metana i propana.

Osim toga, ovaj izum može pomoći u borbi protiv efekata stakleničkih plinova.

3. Tableta koja kontrolira apetit

Često ste gladni nakon jela? To je vjerojatno zato što hrana koju jedete ne otpušta dovoljno acetata. Velike količine ove molekule se proizvode kada se povrće razgradi u probavnom sustavu, ali to se rijetko događa kod prerađene hrane.

[AdSense-B]

Kada su istraživači miševima dali dozu acetata – oni su manje jeli. Ovi nalazi mogli bi rezultirati proizvodnjom pilule koja kontrolira apetit.

2. Uključivanje prekidača

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard su kreirali prekidač koji je toliko malen da može biti uključen/isključen uz pomoć samo jednog fotona. Ovakvi prekidači mogu se koristiti pri kreiranju ‘kvantnog interneta’ koji omogućuje potpuno savršenu komunikaciju.

Prekidači koriste nanofotonsku tehnologiju, dok ‘povezivanje’ kontrolira put svjetla, a ne struje. Prekidači mogu formirati optičke krugove koje možemo priključiti na optičke kablove.

1. Moderni zasloni

Zaboravite zaslone na dodir ili HD LED zaslone, najmodernija tehnologija danas je napravljena od magle.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Bristol je kreirao MisTable, interaktivni zaslon koji prikazuje 3D slike na platformu načinjenu od umjetne magle. Ugrađeni senzori omogućuju ručnu manipulaciju slikama.

Istraživači govore kako bi ovakav zaslon mogao pomoći simultanom radu nekoliko korisnika na zajedničkom projektu.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Mm0c67nY6EE”]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...