15 slika visoke rezolucije s lansiranja letjelice Orion

15 slika visoke rezolucije s lansiranja letjelice Orion

Lansiranjem i slijetanjem letjelice Orion NASA je učinila prvi veliki korak prema misiji u kojoj bi trebali posjetiti Mars. Orion je završio prvo putovanje u svemir i došao dalje od svih letjelica dizajniranih za astronaute u proteklih 40 godina.

Prije dva dana Orion je poletio s Canaveral Air Force pristaništa u Floridi da bi završio u Tihom oceanu nakon četiri i pol sata leta. Tokom testa u kojem nije bilo posade, Orion je dva puta prošao kroz Van Allanov pojas gdje je bio pod utjecajem ogromne količine radijacije. Dosegao je visinu od oko 5800 km i najveću brzinu od 32000 km/h. Uz to, preživio je ogromne temperaturne ekstreme koji su prelazili 2200 stupnjeva Celzijusa prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

U sljedećim misijama, NASA planira lansirati Space Launch System (SLS) raketu koja je trenutno u fazi razvoja te se nalazi u Marshallovom centru Huntsville, Alabama. 77 tona teška raketa trebala bi napraviti retrogradnu orbitu oko Mjeseca i time po prvi put testirati potpuno opremljen Orion i SLS sustav.

U nastavku pogledajte 15 slika visoke rezolucije sa samoga lansiranja. Na kraju zapisa možete pogledati i HD snimku lansiranja. Više fotografija možete potražiti ovdje.

-1-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-2

-2-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-1

-3-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-17

-4-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-16

-5-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-15

-6-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-14

-7-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-13

-8-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-11

-9-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-10

-10-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-9

-11-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-8

-12-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-6

-13-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-7

-14-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-4

-15-

nasa-orion-launch-hq-high-res-photos-3

Video:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=s0UWllveVrY”][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...