Besplatno pročitajte hrvatsko izdanje knjige ‘Gdje su dokazi?’ (2014)

 

Naslov: Gdje su dokazi? Bolja istraživanja za bolje zdravlje

Autori: Imogen Evans, Hazel Thornton, Iain Chalmers, Paul Glasziou

Izdavač: Profil Knjiga, ožujak 2014.

Broj stranica: 207

Još od prvog izdanja iz 2006., knjiga ‘Testing Treatments‘ doživjela je ogroman uspjeh. Laka dostupnost, čitljivost i konkretni savjeti učinili su ovu knjigu pristupačnu široj populaciji. Drugo izdanje objavljeno je 2011. godine, da bi zahvaljujući volonterskom radu znanstvenice Livije Puljak knjiga 2014. bila prevedena na hrvatski jezik.

U knjizi autori Evans, Thornton, Chalmers i Glasziou ne bježe od problema u medicini. Spremno opisuju sve ono što ne valja u praksi i istraživanjima, te laicima daju ideju o načinima provedbe medicinskih istraživanjima. Opovrgavaju moć liječničkog autoriteta i zahtijevaju veću uključenost pacijenta u liječenju.

Knjiga obiluje primjerima od kojih će vas mnogi šokirati i iznenaditi, ali prije svega naučiti dobrim i lošim stranama medicine. Na samom kraju ove knjige autori daju plan za provođenje istraživanja koja su nam uistinu potrebna, a kroz knjigu se naglašava važnost sustavnih pregleda (riječ je o istraživanjima u kojima se traži i sažimaju svi dostupni dokazi o nekoj temi).

Predgovor za originalno izdanje napisao je Ben Goldacre (autor izvrsne knjige ‘Loša znanost‘), dok je za naše izdanje to učinila već spomenuta Livija Puljak koja je i osnovala hrvatski Cochrane ogranak – neprofitnu organizaciju posvećenu promicanju medicine utemeljene na dokazima.

Knjigu možete besplatno pročitati na službenim stranicama ili podržati projekt i kupiti knjigu za 49kn u Profil Mozaik knjižarama.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...