Knjige: Blesimetar – štivo za plaže

Naslov: Blesimetar iliti koliko je krivo biti u krivu

Autor: Saša Ceci

Izdavač: Kruzak, svibanj 2013.

Broj stranica: 303.

Zamišljena kao skup blog zapisa s web stranice Jutarnjega lista, ‘Blesimetar‘ je knjiga koja se bavi ozbiljnim temama na neozbiljan način. Samim time, ovo je knjiga fizičara Saše Cecija koja nema pretjerane veze s fizikom.

Kao jedan od osnivača „Društva za promociju znanosti i kritičkoga mišljenja“, Ceci se u ‘Blesimetru‘ prvenstveno koncentrira na objašnjavanje društveno prihvaćenih zabluda na jednostavan način. Uvijek prisutne teme među skepticima kao što su homeopatija, štetnost cjepiva, rušenje WTC-a ili moguća prisutnost neidentificiranih letećih objekata obrađene su i u ovoj knjizi.

Svaka tema obrađena je na nekoliko stranica i kao uvod u temu autor nerijetko spominje neki događaj iz djetinjstva. Svakako, većina tema sama po sebi može biti opširna i zahtijevati cijelu knjigu, ali Ceci ne pokušava nikoga uvjeriti u svoje stavove na agresivan način. Meni osobno ta nenametljivost se jako svidjela i ona je glavni razlog zašto bi za ljetno čitanje na plaži uvijek odabrao ‘Blesimetar‘ ispred ‘Kontraznanje’ od  Thompsona koje je slične tematike.

Blogovi su poredani kronološki , od 2010. do 2012., što je veoma zgodno jer vidimo svojevrsnu dvogodišnju evoluciju pisanja. Tako autor (pre)često koristi zagrade (kako bi napravio digresiju ili dodatno objasnio svoje mišljenje) u zapisima iz 2010., dok je stil pisanja znatno kvalitetniji nakon dvije godine.

Teme tekstova uvijek su zanimljive – istraživanje iz ‘Proračunatih gadova‘ vjerojatno ću pamtiti čitav život, dok je  ‘Izgubljena svjesnost‘ jedna je od onih tema koje ćete morati dodatno istražiti nakon što pročitate. Ima tu i političkih i ekonomskih tema, odgovora na nešto ozbiljnije kritike evolucije u vidu  teksta ‘Drugi zakon termodinamike protiv teorije evolucije‘ kao i nevjerojatnih  eksperimenata u tekstu ‘Razbijanje zabluda‘.

Blesimetar‘ je dobrodošlo osvježenje među domaćim izdanjima koje će vas zabaviti i zaintrigirati, posebno ako se s ovim tipom literature susrećete po prvi put. Kratki tekstovi od vas ne traže dugotrajnu koncentraciju i idealan su izbor za vaš godišnji odmor. Blesimetar- štivo za plaže.

Ocjena:

1

 

 

Gdje kupiti: Superknjižara

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...