Deset najvećih banaka – promjene na vrhu

Deset najvećih banaka – promjene na vrhu

Prije desetak godina, Europa je imala pet banaka među deset najvećih na svijetu. Danas, samo je jedna europska banka na toj listi – HSBC.

Tokom tog vremena kineske banke ne samo da su došle na listu već su, prema godišnjim podacima The Bankera, zasjele na dvije vodeće pozicije. Prošle godine China Construction Bank našla se uz Chase banku JP Morgana na drugom mjestu po udjelu Tier 1 kapitala (ključna mjera bankovne financijske moći).

ICBC (prije poznata kao Industrial and Commercial Bank of China) zadržala je vodeću poziciju sa više od 200 milijardi dolara. Uz to, ona je i najprofitabilnija svjetska banka.

Iako je japanska Mitsubishi UFJ financijska grupacija blizu izlaska s ove prestižne liste (10. pozicija), do 2007. njihov udjel od 117 milijardi dolara garantirao bi poziciju najveće svjetske banke.

Usprkos regulacijama koje su stvorene kako bi prizemljile bankarske ambicije, današnje grupacije su veće nego ikada prije. Globalni bankarski profit nalazi se na rekordnoj razini od 920 milijardi dolara, a trećina tog iznosa otpada na kineske banke.

20140705_gdc930

Izvor:

L.P., R.L.W. i K.N.C., Bigger big banks, The Economist, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...