Divovski japanski stršljen protiv pčela

Divovski japanski stršljen protiv pčela

Sjećate se divovskih japanskih stršljena koji su razarali pčele uvezene iz Europe? Ako se ne sjećate, svakako pročitajte članak o Jezivim ubojicama iz prirode (prvi dio, a ukoliko vas zanima pročitajte o ostalim jezivim ubojicama u drugom i trećem dijelu). U navedenom članku vidjet ćete obračun 30 stršljena s 30.000 pčela. Bespomoćne pčele uvezene su prije 135 godina radi povećanja proizvodnje meda te do sada nisu uspjele razviti obrambenu strategiju protiv japanskih stršljena kojima služe kao laki plijen.

Ipak, domicilne pčele su odrastale uz prirodnog neprijatelja i razvile odgovarajući sustav obrane. Kao što je vidljivo iz priloženog videa pčele vibracijom upozoravaju kompletnu košnicu na opasnost koja prijeti i planiraju napad.

Uništavanje stršljena izviđača jedina je šansa za spas košnice. Nakon kratkog vremena dolazi do napada pčela koje hrabro nasrću na znatno većeg protivnika. Pčele zajednički napadaju i pokušavaju ubiti stršljena povišenjem kolektivne temperature do 47.2°C. Japanski stršljen može izdržati temperaturu do 46.1°C dok pčele toleriraju temperature do 47.8°C.

Pogledajte neustrašiv napad pčela kojim su uspjeli spasiti svoju koloniju.

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=K6m40W1s0Wc”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...