Dječja mumija otkriva svoju prošlost

Sjedeći prekriženih nogu i pognutoga pogleda, dječja žrtva izgleda kao da se pomirila sa svojom tužnom sudbinom.

Kada je 1999. pronađena i iskopana, malo je bilo dokaza koji upućuju da je mumija trinaestogodišnje djevojčice bila žrtvovana kao dio rituala naroda Inke prije 500 godina.

Nova istraživanja izuzetno očuvanog tijela daju nam detaljniji pogled u život djevojčice prije njene smrti. Smrznuto tijelo trinaestogodišnje djevice bilo je zakopano u malenu komoru u blizini vrha Lulullaillaco vulkana. Vulkan se nalazi u Argentini, a trinaestogodišnja djevojčica pronađena je zajedno s tijelima dvaju četverogodišnjaka (ili petogodišnjaka, prema nekim procjenama).

Arheolog Andrew Wilson sa sveučilišta u Bradfordu predvodio je istraživanje te ističe kako su ova tri tijela vjerojatno najbolje očuvane mumije na svijetu.

Ta djeca nedvojbeno su bila središnja točka složenoga capacocha rituala. Capacocha je običaj žrtvovanja djece koji se koristi kako bi se označili važni događaji carevog života. Ono što danas znamo o ovom ritualu dolazi iz 17. stoljeća, ali ta saznanja otkrivaju veoma malo iz perspektive žrtvovane djece. Mumije, posebno mumija Djevice, pomažu nam kako bi popunili tu prazninu.

Ona ima fascinantno čvrstu kosu s pletenicama, koja nam efikasno služi kao vremenska skala njenoga života unazad dvije godine prije smrti. “, ističe Wilson.

2

Sa svojim kolegama Wilson je analizirao kemijske tragove u njezinoj kosi koji su se razlikovali od korijena do vrha. Rezultati pokazuju da se njena prehrana dramatično promijenila u posljednje dvije godine života.

Oko 12 mjeseci prije smrti vidljiv je prelazak s jednostavne prehrane na znatno složeniju i bogatiju hranu. Znanstvenici pretpostavljaju da je to trenutak kada su djevojčicu izabrali za žrtvu, te je sam izbor podigao djevojčici status.

Kemijski markeri također ukazuju na konzumiranje velikih količina alkohola i koke (od koje se izlučuje kokain) posljednjih mjeseci njenoga života. Uporaba koke dosegnula je vrhunac šest mjeseci prije smrti, dok je uporaba alkohola bila povišena u posljednjih šest tjedana života. Gotovo sigurno, konzumacija koke i alkohola igrale su određenu ulogu u ceremoniji.

Wilson i njegovi kolege pretpostavljaju kako je uporaba alkohola i koke imala ulogu smirivanja i pripreme žrtava prije samoga rituala. Još nije poznato koliko su žrtve bile svjesne svega što se događa.

1

John Varano s Tulane sveučilišta u New Orleansu vjeruje kako je djevojčica od trinaest godina mogla biti svjesna događaja oko nje te, iako je mogla zamišljati svoju smrt kao čast (pripadnici naroda Inke poticani su na vlastito žrtvovanje), sama pomisao na smrt stvarala joj je tjeskobu. „Je li zbog nervoze koristila alkohol?“, pita se Varano.

Kakogod, Verano također ističe kako je kukuruzno pivo imalo važnu ulogu u ceremonijama Inka te je povećana konzumacija alkohola dio rituala prije samoga obreda.

Ako pogledamo razinu kortizola (steroidni hormon koji ima ulogu pri stresu i upali) pronađenog u kosi djevojčice možemo doći do novih zaključaka, ističe Verano. „Možda nećemo biti u mogućnosti odrediti izvor stresa, fiziološki ili psihološki, ali ako se kortizol povećao na kraju njenoga života, to bi dovelo do novih zanimljivih spoznaja.“

Izvori:

New Scientist – This Week, August 3-9, 2013.

National GeographicInca Child Sacrifice Victims Were Drugged

Video:

National Geographic – Mummified Child Sacrifice

(video je iz nešto stariji tako da se u njemu pojavljuju krive informacije o dobi djevojčice)

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...