Doktori po drugi put pobijedili HIV virus kod bebe

Doktori po drugi put pobijedili HIV virus kod bebe

Znanstvenici su uspjeli ponoviti jedan od najvećih medicinskih pothvata u posljednjih nekoliko godina.

Prije godinu dana, istraživači iz Dječjeg centra John Hopkins dospjeli su na naslovnice kada su obznanili kako su uspjeli iskorijeniti HIV virus kod djeteta čija je majka HIV pozitivna. Beba je danas zdrava i ima 3 i pol godine, a već dvije godine ne prima nikakav tretman.

Doktori još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći što se točno dogodilo i kako je došlo do izlječenja. Ono što je sigurno – ovo je bio tek drugi slučaj izlječenja, prvi slučaj dogodio se nakon transplantacije matičnih stanica kod odrasle osobe.

Budući da je veoma teško dokazati kako je HIV uistinu u potpunosti nestao, biti ‘funkcionalno izliječen‘ ustvari znači efikasno kontroliranje virusa od strane imunološkog sustava. Funkcionalno izliječena osoba je zdrava bez ikakvog tretmana.

Prije nekoliko dana, doktori su obznanili kako su uspjeli izliječiti još jednu bebu. Njena majka zaražena je AIDS-om koji joj zbog izbjegavanja lijekova već sada ugrožava život. Agresivni tretman nad bebom je započeo četiri sata nakon njenog rođenja i već nakon 11 dana više nije bilo znaka HIV virusu.

Uobičajeno, doktori ne koriste tako agresivan tretman dok se ne uvjere kako je beba uistinu zaražena, ali zbog uznapredovanog stadija AIDS-a kod majke, doktori su procijenili kako odmah treba početi s tretmanom.

A young baby

Dr.Deborah Persaud, koja je vodila osjetljiva testiranja kod obje bebe govori kako druga beba još uvijek prima tri lijeka, te da je preuranjeno pričati o potpunom izliječenju.

 Biti ćemo sigurni da je došlo do izlječenja tek kada beba prestane uzimati sve lijekove,“ ističe Persaud.

Izvori/dodatno čitanje:

Janet Fang, Doctors have cleared second baby of HIV, IFLScience, 2014.

Donald G. McNeil Jr., Early Treatment Is Found to Clear H.I.V. in a 2nd Baby, The New York Times, 2014.

Erika Check Hayden, Infant’s vanquished HIV leaves doctors puzzled, Nature, 2014.

Heidi Ledford, Stem-cell transplant wipes out HIV, Nature, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...