Fascinantni video dočarava pravu veličinu crne rupe

 

Fascinantni video dočarava pravu veličinu crne rupe

Crne rupe su zasigurno među najnasilnijim mjestima u svemiru. Prema definiciji, crna rupa je objekt s jakim gravitacijskim poljem kojemu niti svjetlost ne može pobjeći. Ipak, ovu definiciju često olako shvaćamo i ne propitujemo njeno pravo značenje.

Razumijevanje crnih rupa ključno je za cjelokupnu fiziku budući da one objedinjuju kvantu mehaniku i teoriju relativnosti. Štoviše, mnogi znanstvenici vjeruju kako su one veoma slične Velikom prasku. Dakle, neki fizičari vjeruju da ćemo razumijevanjem crnih rupa moći u potpunosti objasniti formiranje svemira.

U suštini, crne rupe su fascinantne budući da one predstavljaju sve što mi znamo i ne znamo o svemiru. One su posljednja prepreka u kreiranju ujedinjene teorija, a da bi shvatili koliko su one uistinu ekstremne – pogledajte ovaj izvrsni video.

 [su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=QgNDao7m41M#t=54″][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Dodatno čitanje:

Unutar crnih rupa

Dr. sc. Saša Ceci: Zašto istražujemo crne rupe 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...