Film: Hawking (2013.)

Film: Hawking (2013.)

‘Hawking’ je jedan od onih dokumentarnih filmova koji vas teško mogu iznenaditi. Malo je ljudi koji nisu upoznati s likom Stephana Hawkinga. Prepoznatljiva ličnost iz invalidskih kolica osvojila je svijet i postala, vjerojatno, najpoznatiji živući znanstvenik. Objavljivanjem bestselera ‘Kratka povijest vremena‘ samo je pridonijela njegovoj popularnosti koja niti danas ne jenjava.

Život Stephana vjerojatno vam je poznat – student Oxforda već u svojim 20-im godinama osjeća prve znakove svoje bolesti. Tijelo odbija poslušnost, a doktori dijagnosticiraju amiotrofična lateralnu sklerozu (ALS). Prognoze nisu niti malo optimistične, doktori vjeruju kako Stephanu preostaje samo nekoliko godina života, no unatoč svemu Stephan preživljava i objavljuje mnoge važne radove s područja fizike i kozmologije.

Specifičnost ovoga filma zasigurno je velika uključenost Hawkinga u njegovo stvaranje. Sam Stephan tako nas svojim računalno generiranim glasom vodi kroz svoj život, pri tomu otkrivajući mnogobrojne događaje iz privatnoga života. Mnogima će tako biti zanimljiva činjenica da je se dva puta ženio (i rastavljao), dok je mene osobno fascinirao njegov odnos sa svojim studentima.

Naime, Stephan nije volio medicinsko osoblje, te iako je bio u teškom stanju odbijao je imati kućne pomoćnike. Kako sav teret ne bi pao na njegovu tadašnju ženu Jane, Hawking je svojim studentima nudio besplatan smještaj u svom domu u zamjenu za povremeno skrbništvo za njega. Studenti doktorskog studija tako su morali hraniti i prati profesora Hawkinga što je, u najmanju ruku, zanimljiv odnos na relaciji student-profesor.

Hawking-documentary-about-Stephen-Hawking-2013

Ukoliko niste upoznati s radom profesora Hawkinga vjerojatno će tako ostati i nakon gledanja filma. Tek u par rečenica spominje se rad o singularnosti cijeloga svemira prije Velikoga praska, rad o dinamici crne rupe i rad o tzv. Hawkingovoj radijaciji (neke čestice mogu ‘pobjeći’ iz crne rupe, crne rupe emitiraju radijaciju i u teoriji one mogu nestati). Unatoč tomu, objašnjenja otkrića predstavlja sam Hawking, što je zasigurno vrijedno poslušati.

Ovaj biografski film, iako vas neće iznenaditi, dati će vam uvid u Hawkingovu borbu s bolešću i njegovo nadvladavanje iste. Film je namijenjen široj publici tako da ne možete od njega očekivati dublje znanstvene rasprave i detaljnija objašnjenja Hawkingovog rada. Znanstveni rad profesora ovdje ionako samo služi kao podloga priči o velikoj pobjedi uma nad tjelesnim nedostacima.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...