Kako funkcioniraju satovi? Mehanički satovi vs Quartz satovi

mehanički_quartz_satovi

Široka ponuda satova koje danas pronalazimo na tržištu može se podijeliti na dvije vrste koje ovise o načinu kretanja kazaljki sata. Riječ je o mehaničkim satovima i tzv. Quartz satovima.

Mehanički satovi u uporabi su već stoljećima, dok satovi koji koriste kvarcne kristalima u širu uporabu ušli tek osamdesetih godina prošlog stoljeća. U nastavku pročitajte osnovne razlike između ove dvije tehnologije.

mehanički i quartz satovi

Kretnje mehaničkog (lijevo) i Quartz (desno) sata

Quartz satovi

Quatz satovi imaju veoma precizne kretnje i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje. Iznimka je, naravno, povremena zamjena baterije. Često su cjenovno povoljni budući da ih pogone baterije i imaju samo nekoliko pokretnih dijelova.

Quartz satovi nisu poželjni kod većine ljubitelja satova budući da nisu toliko tehnički zahtjevni za izradu i nije potreban inženjering na razini koja je zastupljena kod mehaničkih satova. Mehanički satovi imaju individualniji pristup izrade i zbog toga su nerijetko mnogo puta skuplji od Quartz satova

Kako funkcioniraju Quartz satovi?

Za pokrete u Quartz satovima zaslužna je baterija. Da bi takva vrsta satova funkcionirala, baterija šalje električnu struju kroz male kvarcne kristale, naelektrizirani kristali potom stvaraju malene vibracije koje zadržavaju oscilirajuće kretnje i tako pogone kazaljke sata.

Mehanički satovi

Mehanički satovi su čest izbor pojedinaca kojima je stalo do luksuznih satova budući da razina kvalitete izrade i tehničkih sposobnosti kreatora mora biti uistinu vrhunska. Satove koje kreiraju vješti majstori sastoje se od mnoštva malenih dijelova koji pokreću kazaljke.

Iako se osnovni dizajn mehaničkih satova stoljećima nije mnogo mijenjao, tehnologija je omogućila precizniju izradu i mogućnost većeg fokusa prema najsitnijim detaljima.

Kako funkcioniraju mehanički satovi?

Za razliku od quartz satova, mehanički satovi koriste energiju iz namotane opruge. Opruga pohranjuje energiju koju moramo proizvesti tzv. „navijanjem sata“ i prenosi ju kroz niz zupčanika i opruga kako bi u konačnici moglo doći do kretanja kazaljke.

mehanički_quartz_satovi

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...