Geni utječu na dob kada ćete izgubiti nevinost

Gubitak Nevinosti Geni

Gubitak Nevinosti Geni

Istraživanja iz Velike Britanije povezuju početak seksualnih aktivnosti s genima i vašom osobnošću.

Uđite u bilo koju srednju školu i primijetit ćete kako pubertet različito utječe na srednjoškolce. Neki učenici maštaju o poljupcima sa vršnjacima, dok drugi još uvijek rade na novim projektima s LEGO kockicama.

Novo istraživanje ističe kako geni koji utječu na razvoj tokom puberteta također igraju ulogu i kod određivanja dobi u kojoj gubimo nevinost, kao i kada bi mogli prvi put dobiti potomke.

Geni nisu jedini faktor

Naravno, geni nisu jedini faktor. Roditeljski odgoj, religija, društvene norme, vršnjaci i mnogi drugi čimbenici imaju itekakav utjecaj. Ipak, znanstvenici sa sveučilišta Cambridge procjenjuju kako je genetika zaslužna za četvrtinu razlika u vjerojatnosti da će pojedina osoba imati prvi seksualni odnos ranije ili kasnije. Kako bi dobili pravi dojam utjecaja genetike znajte kako su geni zaslužni za 80% razlika u visini i 30-50% vjerojatnosti da ćemo biti zaraženi nekima od uobičajenih bolesti.

Rana seksualna iskustva stavljaju vas u nepovoljan društveni položaj

Dob u kojoj se upuštate u seksualne aktivnosti je bitna. Osobe koje rano stupe u spolne odnose te rano postanu roditelji u nepovoljnom su položaju.

„Ako pogledate znanstvenu literaturu, relativno rana dob stupanja u spolni odnos i prvog poroda povezuje se s nižim akademskim postignućima te lošijim psihološkim i fizičkim zdravljem,“ ističe John Perry, genetičar sa sveučilišta Cambridge koji je predvodio ovo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Genetics. Perry govori kako ga je prije svega intrigiralo to što ljudi misle da je stupanje u spolne odnose isključivo slobodan izbor koji nema veze sa genima.

Genetičar i pedijatrijski endokrinolog Joel Hirschhorn iz dječje bolnice u Bostonu, koji je sudjelovao u znanstvenom radu, govori kako su ovi rezultati intrigantni, ali u isto vrijeme i očekivani.

Veliki statistički uzorci

Istraživanje se temeljilo na podatcima Britanske Biobanke. Prema riječima Perrya, Biobanka je imala 500 000 evidentiranih osoba, tako da je istraživanje obuhvatilo sve rasne i etničke skupine. Tim znanstvenika također je prikupljao testove krvi te provodio ankete na dodatnih 150 000 ljudi.

Znanstvenici su otkrili 38 područja genoma koji utječu na početak seksualnih aktivnosti. Jedan gen koji je tim posebno identificirao je CADM2. On utječe na riskantno ponašanje, dok MSRA gen utječe na razdražljivost.

Perry naglašava kako on ne govori da geni potpuno determiniraju kada osoba ulazi u seksualne odnose. Mnogo je faktora u igri, ali ipak ističe:

„Mnogi zaključci ovoga rada poznati su roditeljima. Ako ste ispred vršnjaka u seksualnom smislu, više ćete vremena provoditi ganjajući djevojke/dečke, a manje ćete biti usredotočeni na rad. “

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...