Googleov projekt ‘Sunroof’ govori nam koliko solarne energije dolazi do naših krovova

Googlov novi projekt reći će vam koliko solarnih ćelija trebate postaviti i koliko novaca možete uštedjeti koristeći obnovljive izvore energije.

Uz to što Google mnogima koristi kao pretraživač koji će im dati odgovore na važna pitanja o životu (Gdje sam?), ljubavi (Zašto sam se oženio?) i mačkama (Kako da me moja mačka zavoli?); u posljednje vrijeme on je obasut pitanjima vezanima uz obnovljive izvore energije. Korisnici sve češće postavljaju pitanja o tome koliko trebaju solarnih ploča, kako da ih instaliraju, koliko pri tomu mogu uštedjeti, prima li njihov krov dovoljnu količinu energije i sl.

Kako bi odgovorio na sva pitanja na najjednostavniji i najefikasniji način Google je osmislio projekt Sunroof. Koristeći podatke iz Google mapa, projekt Sunroof također koristi 3D modeliranje da bi procijenio koliko solarnih ćelija treba biti instalirano na svaki pojedini krov. Analizirati će količinu sunčeve svjetlosti koja dolazi do krova tokom godine, a pri tomu će u obzir uzimati poziciju Sunca, lokalne vremenske uvjete i koliko sjene pada na krov od npr. drveća i dimnjaka.

Trenutno, ovaj servis je dostupan na tri lokacije: Boston, San Francisco i Fresno. Ukoliko se pokaže uspješnim, Google će servis prvo proširiti diljem SAD-a, a potom i širom svijeta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...