Hrana budućnosti

Hrana budućnosti  [4 minute čitanja]

Suočeni s užurbanim životnim ritmom, hrana (nezasluženo) postaje sporedna aktivnost koja nam omogućuje prolazak kroz dan. Nesvjesni što radimo na duže staze, prihvaćamo brzu prehranu punu masnoća i šećera ugrožavajući svoje zdravlje i razinu energije. Što ako već danas postoji rješenje koje će nam uštedjeti vrijeme, a ponuditi sve što naše tijelo traži? Ovim pitanjem pozabavili su se novinari časopisa Popular Science i predstavili Roba Rhineharta koji na svojoj web stranici pobliže objašnjava ideju svoga proizvoda nazvanog Soylent.

Ovaj 25-ogodišnji elektrotehnički inženjer ime proizvoda odabrao je po uzoru na fikcijsku hranu iz filma „Soylent Green“. Nakon završetka Georgia Tech-a, Rhinehart pokreće kompaniju s kojom pruža usluge bežične komunikacije. Ubrzo, kompanija propada i Rhinehart se okreće proučavanju biokemije i nutricionizma.

Složio je listu sastojaka koji bi mu mogli osigurati sve potrebne hranjive tvari. Na popisu je, između ostalog, bio whey isolate za proteine, maltodektrin za ugljikohidrate, a Rob je dodao i mikronutriente kao što su cink i krom. Uočivši kako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji zamjenjuju glavno jelo, Rob je pokušao ponuditi nešto novo. Svi dosadašnji tekući proizvodi bili su skupi ili nezdravi za dugotrajno korištenje.

Kako bi testirao svoj novonastali proizvod, Rhinehart je počeo konzumirati prvotni Soylent tri do četiri puta na dan. Da bi se uvjerio u neškodljivost proizvoda, povremeno je testirao krv, a svoj napredak zabilježio je na vlastitom blogu.

soylent

Sličan eksperiment ovomu proveden je još 1965. godine od strane Nacionalnog zdravstvenog instituta u Kaliforniji. Oni su jednu vrstu tekuće dijete testirali na zatvorenicima tokom 19 tjedana kako bi ispitali mogu li astronauti živjeti na takvoj vrsti prehrane. Zatvorenici koji su bili podvrgnuti takvoj prehrani postali su zdraviji i sretniji od onih koji su bili na normalnoj zatvorskoj prehrani. Prema glasinama, astronauti koji su koristili takvu hranu žalili su se zbog nedostatka okusa prilikom konzumacije.

Još jedna važna značajka Soyenta je njegova cijena.  Kako Rhinehart tvrdi, on je uspio napraviti uštedu od 350 dolara mjesečno. Uz to, povećao je energiju, koža mu je postala čišća i riješio se peruti.

KRITIKE

Iako proizvod još niti nije u svojoj završnoj fazi razvoja, jasno je da će na njega biti upućene mnogobrojne kritike. Većina ljudi propituje odnos hrane i prirode, te koliko bi on bio narušen ukoliko bi ovakav način prehrane prevladao. Zasigurno bi bilo da bi ovo bio još jedan korak u odvajanju urbanog čovjeka od prirode nauštrb više slobodnoga vremena ili vremena za rad.

Nutricionisti su također skeptični. Prema Joy Dobsonu, glasnogovorniku  američke Akademije nutricionizma, postoje još neki problemi koji se ignoriraju.

Sve što jedemo prepuno je kemikalija, s tim nemam problema. Ono s čim imam problema je to što jedan proizvod zadovoljava svačije potrebe. Ne postoje znanstveni dokazi koji pokazuju da će proizvod učiniti ono što bi trebao. Također, ima užasan okus.“

Autor mnogobrojnih best sellera, koji uključuju „Četverosatno tijelo“, Timothy Ferriss  podvrgao se testiranjem proizvoda i rezultate objavio na svojem blogu. Ferris misli kako tim zadužen za proizvodnju Soylenta previše pokušava pojednostavniti hranu, te potvrđuje Dobsonovu zamjerku u vezi jednoga proizvoda za sve osobe.

PODRŠKA

Unatoč kritikama, projekt Soylent dobiva ogromnu podršku. U svojoj kampanji prikupljanja sredstava za komercijalizaciju proizvoda Rhinehart je očekivao prikupljanje 100 000 dolara u roku od mjesec dana. Zadani cilj ekipa Soylenta ostvarila je u roku od samo dva sata, da bi do trenutka pisanja ovoga teksta prikupili više od milijun dolara.

Profesor kemije i matematike, Daniel Dow, već mjesecima jede isključivo pripravak sličan Soylentu koji je sam proizveo nakon što je Rhinehart objavio većinu sastojaka na svojoj stranici. Ukoliko i vi imate želju probati ovakav način prehrane evo formule koja je objavljena:

+ Maltodextrin (250g) for carbs
+ Oat powder (125g) for carbs and fiber
+ Whey isolate (60g) for protein
+ Medium-chain triglycerides (65g) for fats
+ Potassium gluconate (27g) for electrolytes
+ Calcium carbonate (2.5g) for bone density
+ Lycopene (500mcg) for antioxidants
+ Sodium chloride (5.8g) for electrolytes
+ Copper (2mg) for collagen formation
+ Vanadium (100mcg) for glucose regulation

-Izvor formule: http://robrhinehart.com/ , Rhinehart ne objavljuje kompletnu formulu, a dodavanje novih sastojaka formuli je vrlo učestalo.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...