Internetski trolovi su narcisi, psihopati i sadisti?!

 

Internetski trolovi su narcisi, psihopati i sadisti?!

Novo istraživanje pokazuje kako su internetski trolovi uistinu užasni.

U ovomjesečnom izdanju žurnala Personality and Individual Differences objavljeno je istraživanje koje potvrđuje ono što smo sumnjali – internetski trolovi su uistinu užasni.

Prije svega počnimo sa definicijom internetskog trola. To je osoba koja se uključuje u razgovor samo da bi omela i uznemirila sudionike razgovora. Često se čini kako ne postoji stvarna svrha iza njihovih komentara, oni naprosto žele uznemiriti sve oko sebe. Trolovi će lagati, preuveličavati i često dobiti pozornost koju ne zaslužuju.

Kakva osoba bi to svjesno radila?

Kanadski znanstvenici odlučili su saznati odgovor na ovo pitanje. Proveli su dvije studije putem interneta u kojima su obuhvatili 1200 ispitanika. Svaki ispitanik rješavao je test osobnosti zajedno s upitnikom vezanim za ponašanje prilikom komentiranja na internetu. Znanstvenici su tražili dokaze koji bi povezali trolanje s narcističkim, psihopatskim i sadističkim osobnostima.

Tim iz Kanade otkrio je kako su te osobine ponajviše povezane s osobama koje trolanje smatraju svojom najdražom internetskom aktivnošću. Da bi dobili dojam o točnim odnosima, pogledajte sljedeći grafikom.

160044-164454

Riječ je značajnoj vezi, a autori govore kako: “… je povezanost između sadizma i GAIT (Global Assessment of Internet Trolling) rezultata toliko jaka da se može reći da su trolovi prototipski sadisti.”

Oni uistinu uživaju u uznemiravanju drugih ljudi.

“Trolovi i sadisti osjećaju sadističko zadovoljstvo u uznemiravanju drugih. Sadisti se samo žele zabaviti, a internet je njihovo igralište, ” ističu autori.

Dakle, sljedeći put kada se susretnete sa internetskim trolom zapamtite neke stvari.

  1. Nešto uistinu nije uredu s njima
  2. Najbolje ih je ignorirati

Izvor/dodatno čitanje:

Buckels, Erin E., Paul D. Trapnell, Delroy L. Paulhus, Trolls just want to have fun, Personality and Individual Differences, 2014.

Jennifer Golbeck, Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists, Psychology Today, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...