Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura osvojili Nobelovu nagrada za fiziku 2014.

 

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura osvojili Nobelovu nagrada za fiziku 2014.

Nobelova nagrada za fiziku ove godine odlazi u ruke Isama Akasakia i Hiroshia Amana sa Sveučilišta Nagoya i Shujia Nakamuraata sa Sveučilišta Kalifornija.

Tim japanskih stručnjaka osvojio je prestižnu nagradu zbog izuma plavog, energetski efikasnog LED (light emitting diodes) svjetla.

Do ovoga rada, LED je mogao emitirati crvenu i zelenu svjetlosti. No, baš kao što je Isaac Newton znao, da bi proizveli bijelu svjetlost-trebamo kombinirati crvenu, zelenu i plavu. Ipak, pokazalo se izrazito teškim proizvesti plavu LED svjetlost. Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade uspjeli su upravo to.

Ukoliko imate pametni telefon sa aplikacijom za svjetiljku, kada ju uključite – i vidite bijelu svjetlost – vi koristite rad ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade,” ističe fizičar Brian Greene.

Električka rasvjeta zauzima velik dio ukupne potrošnje ovog resursa, a LED rasvjeta je znatno efikasnija i pogodnija za okoliš, stoga bi ovaj izum trebao imati još širu primjenu u budućnosti.

Ovogodišnja nagrada tako se više fokusira na konkretan izum umjesto apstraktnog/temeljnog otkrića. Čestitamo pobjednicima.

fizičari nobel

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...