Je li moguće putovanje kroz vrijeme?

Je li moguće putovanje kroz vrijeme?

Odgovor: DA!

Odgovor je intrigantan, ali trebamo imati na umu kako pitanje ne glasi: “Je li došlo do putovanja kroz vrijeme?” Sve što smo pitali bilo je u vezi mogućnosti putovanja kroz vrijeme. Nešto može biti moguće bez da se dogodilo.

I dok nemamo nikakvih dokaza da se putovanje kroz vrijeme dogodilo, radovi s područja prostora i vremena govore nam kako je putovanje kroz vrijeme moguće. Ugrubo govoreći, postoje dva moguća scenarija putovanja kroz vrijeme.

1. H. G. Wells način

Nazvan prema autoru najpoznatije priče o putovanju kroz vrijeme. U njoj putnik ulazi u poseban stroj i njime putuje kroz vrijeme.

Specijalna teorija relativnosti nudi nam nešto slično. Ukoliko bi nešto moglo putovati brže od brzine svjetlosti, onda, za neke promatrače, to bi moglo izgledati kao da se kreće kroz vrijeme u suprotnom smjeru. Te hipotetske čestice koji putuju brže od brzine svjetlosti nazivaju se takioni. Za neke promatrače, oni bi mogli krenuti na svoj put danas, a stići na cilj jučer.

Naravno, ostaje neriješena misterija kako bi išta moglo putovati brže od svjetlosti. Nemoguće je premašiti brzinu svjetlosti, ali postoji li način da se rekreiramo na drugoj poziciji? Ukoliko bi to bilo moguće, neki promatrači bi naše kretanje mogli okarakterizirati kao putovanje u prošlost.

There was a young lady named Bright,

Whose speed was far faster than light.

She set out one day

In a relative way,

And returned home the previous night.Arthur Henry

2. Goedelian način

Drugi način dobio je ime prema velikom matematičaru Kurt Gödelu koji se prvenstveno bavio razumijevanjem prostor-vremena i putovanja kroz vrijeme.

Možemo zamisliti kako prostor i vrijeme formiraju velik komad papira. Vertikalna linija je kompletna povijest jedne osobe koja polazi kroz vrijeme.

time_travel_1

Einstein nas je 1917. svojim radom ‘primorao’ da savinemo taj papir, pa je tako putovanje lijevo zapravo značilo povratak na točku iz koje smo krenuli.

time_travel_2

Einsteinova teorija također nam dozvoljava da putovanje u budućnost može biti povezano s prošlošću tako da ukoliko ustrajemo dovoljno dugo mogli bi se ponovno vratiti u sadašnjost.

time_travel_3

Ovo zasigurno nije tip putovanja koji kreiramo strojem. Ne postoji uređaj koji možemo sagraditi i nekako ga pretvoriti u vremeplov. Ipak, neki znanstvenici vjeruju kako bi se putovanje kroz vrijeme možda moglo postići u blizini crnih rupa, na mjestu gdje dolazi do velikog gravitacijskog kolapsa.

Izvor/dodatno čitanje:

John D. Norton, Einstein for everyone, Nullarbor Press, 2007

Znanost BlogZnanstvenici simulirali putovanje kroz vrijeme s fotonima, Znanost Blog, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...