Jezivi ubojice iz prirode (3. dio)

Jezivi ubojice iz prirode (3. dio)

Nadam se  da smo vas u prva dva dijela (prvi i drugi) uvjerili u okrutnost pojedinih životinja. Bilo je tu svega, od ribica koje znaju ući u mokraćnu cijev čovjeka, preko ženki pauka koje ubijaju mužjaka nakon parenja, pa sve do grupe stršljena koja u danu ubije preko 30 000 pčela.

Koliko god se prethodni kandidati činili nedodirljivim, oni su samo početak onoga što slijedi. Upoznajte vidre i dupine kao nove kandidate za najzlobnija stvorenja na planeti.

DOBRI DUPINI

Prije nego što krenemo s opisivanjem dupina moramo malo razjasniti sistematiku. Delphinidae (oceanski dupin) je porodica unutar koje se nalazi rod Tursiops koji se dalje grana na vrste Tursiops aduncus i Tursiops truncatus. Iako se dolje opisano ponašanje u najvećoj mjeri odnosi na obje vrste Tursiops-a, mi ćemo se prvenstveno koncentrirati na Tursiops truncatus zbog više razloga. Ova vrsta je najrasprostranjenija, nalazi se i u Jadranu, a prvenstveno nam se svidio hrvatski prijevod koji glasi – ‘dobri dupin’. Predivna ironija…

Zasigurno se pitate kako je moguće da su ova predivna, inteligentna i nasmijana bića dospjela na ovu listu. Uostalom, svi smo čuli kako su dupini ponekad spasili unesrećenog plivača koji se zatekao daleko od obale. Kako je moguće da takva životinja ima mračnu stranu?

Zašto su zaista jezivi?

Ukratko: osim što su nasilnici i silovatelji, ‘dobri dupini’ vole i ubijati iz čiste razonode.

Prije nekoliko godina na obalama Kalifornije pojavilo se tijelo pretučene i izgrebene pliskavice, koja je uz vidljive ozljede imala i nekoliko slomljenih kostiju. Nekoliko sličnih scenarija s nesretnim pliskavicama odigralo se u sljedeće dvije godina, a prva sumnja pala je upravo na dupine.

Pretpostavke su postale stvarnost kada je nasilno ponašanje dupina prema pliskavicama uočeno od strane slučajnih promatrača. Pliskavica biva zarobljena između dupina  dok ju oni bacaju u zrak i neprestano udaraju.

urlSlika: Dijete i dupin, Izvor

Nepoznat je motiv ovakvog nasilnog ponašanja. Dupini i pliskavice ne natječu se oko hrane i teritorija, a same pliskavice ne predstavljaju nikakvu opasnost za dupine. Čini se kako dupini ovakva zlostavljanja rade iz čiste zabave.

Iako nije široko rasprostranjeno mišljenje –  neki vjeruju kako dupini ubijaju pliskavice kako bi se uvježbali u ubijanju svojih mladunaca. Ono što je zasigurno poznato – to je da su dupini još jedna životinjska vrsta koja prakticira čedomorstvo. Kako bi bili pošteni, morao naglasiti da je čedomorstvo zabilježeno kod mnogih drugih životinjskih vrsta.

Tu je i silovanje. Iako ni ono nije jedinstveno za dupine, možemo reći da su ove inteligentne životinje zaista ekstremni primjeri. Dupini će se okupiti u skupine, oteti ženku, te ju naizmjence silovati.

Što se dogodi ukoliko nema ženki u okruženju? Dupini se okrenu prema silovanju najslabijih mužjaka.

VIDRE

Vjerojatno vam je poznata široko rasprostranjena slika dvije vidre koje se drže za ruke kako se ne bi razdvojile tokom sna. Putem društvenih mreža slika je stekla ogromnu popularnost, a vidre su postale još draže u očima promatrača.

Ipak, zabrinjavaju mnogobrojna delikatna ponašanja vidri koja često ostaju zaboravljena.

Zašto su zaista jezive?

Kako bi se prehranila vidra mora unijeti 25% svoje tjelesne težine svakoga dana. Kako je to uistinu mnogo hrane, zna se dogodit da ponestane dnevnih zaliha. U mnogim slučajevima mužjaci će oteti i zarobiti mladunce sve dok majka ne donese potrebnu hranu za otmičara.

vidreSlika: Joe Robertson – Vidre tokom sna

Naravno, vidre se ne zadovoljavaju samo s otmicama mladunaca. Često se zna dogodit da vidre siluju bebe tuljana do smrti. Ako vam ni to nije dovoljno da se zgrozite, znajte da vidre sedam dana nakon brutalnog ubojstva nastavljaju sa silovanjem mrtvog trupla.

Na žalost, niti ženke tuljana za vrijeme parenja nisu pošteđene nasilja. Mužjak priđe s leđa ženki, te ju prednjim šapama drži dok joj grize lice. Opiranje ženki nerijetko završi njihovom smrću. Za razdoblje između 2000. i 2003. zna se da je 11% ženki izgubilo život tokom ili nakon parenja.

Izvori/dodatno čitanje:

Lisa Winter, Animals can be giant jerks, IFLScience, 2013.

Znanostblog.com, Jezivi ubojice iz prirode – 1.dio, 2013.

Znanostblog.com, Jezivi ubojice iz prirode – 2.dio, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...