Kad obrazovanje zastrani: Krepana mačka s ‘akademskom’ titulom, reference iz Mikijevog zabavnika

Kad obrazovanje zastrani: Krepana mačka s ‘akademskom’ titulom, reference iz ‘Mikijevog zabavnika’ [4 minute čitanja]

Svi znamo za sumnjive radove, svi znamo za sumnjive ‘znanstvene’ časopise i svi znamo za sumnjive profesore, a opet toliko je malo kontrole na našim sveučilištima.

Prvi primjer dolazi iz susjedne Srbije, riječ je o nedavno objavljenom ‘znanstvenom radu’ u rumunjskom časopisu  Metalurgia International. Profesori Drago Đurić i Boris Delibašić, te suradnik Stevica Radišević na genijalan su način potvrdili kako svatko, uz određenu svotu novca (u ovom slučaju 300€), može objaviti rad u gore navedenom časopisu koji je ispunjen sumnjivim radovima njihovih kolega.

Metalurgia International u svakom slučaju je osebujan časopis. Časopis specijaliziran za metalurško inženjerstvo spreman je objaviti bilo koji rad, iz  bilo kojega područja. Tako su se junaci ove priče odlučili objaviti znanstveni rad s naslovom „Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih podataka“ ili originalni naziv „Evaluation of transformative hermeneutic heuristics for reocessing random data“. Prigodno, autori su na slikama u ‘znanstvenom radu’ koristili periku i lažne brkove. Rad je pisan na lošem engleskom jeziku, što očigledno nije bio problem za rumunjski časopis.  Uz to, svi podaci su izmišljeni, nije bilo istraživanja niti ikakve provjere.

Reference su priča za sebe. Ukoliko obratite pozornost na referencu broj 18. vidjet ćete kako je riječ o članku „Odgovoran zadatak“, autor – Šiljo istraživač iz Mikijevog zabavnika.

Mikijev zabavnik, 2000.

Niti drugi izvori nisu ništa bolji. Tu se nalaze prošlogodišnji radovi objavljeni od strane davno umrlih autora kao što su Bernoulli i Laplacea. Jasno, radom je obuhvaćen širok raspon tema tako da možemo pročitati nešto o EU, obrazovnom nivou žena, religiji, informatici i elektrotehnici. Nije bilo potrebno mnogo vremena, a da ismijavanja počnu i u vidu Youtube video zapisa.

KREPANA MAČKA S ‘AKADEMSKOM’ TITULOM

Ako mislite da su ovakve priče vezane isključivo za naše područje, razmislite još jednom. Druga priča dolazi nam od strane engleskog znanstvenika Bena Goldacra.  Osim znanošću, Ben se bavi pisanjem kolumni za Guardian i autor je veoma uspješne knjige „Loša znanost“. U kolumnama Ben nerijetko napada pseudoznanost,  a nama zanimljiv primjer je njegov sukob s nutricionistkinjom Gillian McKeith.  Ona je na svojim službenim web-stranicama i u tadašnjim reklamnim oglasima tvrdila kako ima doktorat (PhD) s Američkog nutricionističkog sveučilišta (American College of Nutrition) i diplomu od strane Američke asocijacije za nutricionističko savjetovanje (American Association of Nutritional Consultants).

Ben-Goldacre-and-Gillian--005

Sumnjajući u istinitost njenih tvrdnji Ben je odlučio provjeriti kredibilitet navedenih sveučilišta. Ispostavilo se kako Gillian zapravo ne posjeduje doktorat od Američkog nutricionističkog sveučilišta nego neovlaštenu diplomu s danas već bivšeg Sveučilišta prirodnog zdravlja u Claytonu (Clayton College of Natural Health).

Sva bizarnost silnih titula ‘doktorice’ McKeith došla je na vidjelo kada je 2004. Ben za svoju krepanu mačku Henriett kupio istovjetnu diplomu koju posjeduje Gillian. To zadovoljstvo koštalo ga je svega 60$, a mačka je postala „ovlašteni profesionalni član društva“. Inače, zanimljivo je da Benov pokojni ljubimac nije jedina životinja s diplomom, kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Komentirajući situaciju oko Gillian u svojoj knjizi „Loša znanost“ Ben nutricionistkinju predstavlja kao „Gillian McKeith, ili punim akademskim nazivom – Gillian McKeith“.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...