Kako postati astronaut?

 

Kako postati astronaut?

Na pitanje iz naslova odgovara astronaut Jeremy R. Hansen (Canadian Space Agency) za britanski časopis All About Space.

Astronauti imaju jasan cilj: otići u tamne predjele svemira i poboljšati ljusko razumijevanje kozmosa. Od svih poslova u svemirskoj industriji, ovo je vjerojatno najuzbudljivije i najprepoznatljivije.

Posao astronauta nije lako dobiti i postoje određene prepreke koje morate prijeći prije samoga razvoja karijere. Iako je broj ovakvih poslova značajno porastao s razvojem privatnih agencija, prilike su veoma male s obzirom da većina kompanija daje priliku samo svojim državljanima.

Da bi postali astronaut NASA-e morate biti državljanin Sjedinjenih Američkih država, ESA traži kandidate iz Europe, a RSA (Russian Space Agency) želi Ruse (ruski astronauti se zovu kozmonauti).

Trošak obuke astronauta je ogroman, tako da agencije moraju uistinu pronaći najbolje kandidate. Ovo nije posao koji možete naučiti na sveučilištu i biti će vam potrebne godine priprema prije nego postanete ozbiljan kandidat. Čak i tada, prilike za letove u svemir su limitirane.

Kandidati koji uspiju imati će veoma ispunjenu karijeru. Postoje dva tipa astronauta: piloti i stručnjaci za misije. Za obje pozicije potrebni su kandidati koji žele (i mogu) učiti brzo. Piloti trebaju upravljati letjelicom do Međunarodne svemirske postaje ili nekog satelite koji treba popravak i nadogradnju. Ti piloti većinom dolaze iz vojnih snaga pojedine nacije.

Stručnjaci za misije rade na nizu istraživačkih zadataka, kao i na popravljanju i održavanju opreme. Uloga zahtjeva veliko znanje i razumijevanje problema. Za posao su potrebne operativne sposobnosti budući da su astronauti često prisiljeni biti u neugodnim situacijama gdje stvari ne idu po zacrtanom planu. Ključ takvih testiranja je vidjeti emocionalne reakcije kandidata i njihovu usredotočenost na rješavanje problema.

10176267_707474625962111_1903089435181090144_n

‘Selfie’ astronauta Mike Hopkinsa

Obuka je raznovrsna, a posao je zahtjevan, zabavan i izazovan. Naći ćete se u ekstremnim situacijama na Zemlji i u svemiru. Možete biti dijelom tima koji danima radi na Arktiku ili se možete naći u Međunarodnoj svemirskoj postaji gdje ćete iskusiti bestežinsko stanje. Sve je to dio ovog nevjerojatnog posla.

U svemiru je teško misliti o uobičajenom toku dana budući da astronauti vide 15 svitanja u roku od 24 sata. I dok se pokušavaju priviknuti na ritam spavanja astronauti moraju biti svjesni kako su tamo došli raditi. Na Međunarodnoj svemirskoj postavi rad uključuje nadgledanje eksperimenata i rad na održavanju opreme. Rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji uključuje suradnju s timom koji se nalazi na Zemlji i promatra mikro-gravitacijski utjecaj na ljudsko tijelo.

Astronauti koji trenutno prolaze kroz obuku možda dobiju priliku da tokom karijere uistinu odu u svemir i ostvare svoj dječački san.

Potreban životopis

Obrazovanje

Treba vam diploma (MD ili viša) inženjerstva, biologije, fizike ili matematike.

Za pilota

Potrebno je odraditi više od 1000 sati upravljanja letjelicom

Fizička sprema

NASA i druge agencije mjere vaš vid, tlak, visinu itd.

Volja za učenjem

Astronaut Hansen vjeruje kako je ovo najvažniji dio.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...