Knjige: Neosporivo – Evolucija i znanost stvaranja

Naslov: Neosporivo: Evolucija i znanost stvaranja

Autor: Bill Nye

Izdavač: St. Martin’s Press, studeni 2014.

Broj stranica: 320

Evolucija je jedna od najvažnijih ideja u cijeloj znanstvenoj povijesti. Svako pitanje koje ona postavlja vodi prema novom odgovoru, novom otkriću i još pametnijem pitanju.” Bill Nye

Pogledamo li proteklu godinu u životu jednog od najvećih živućih promotora znanosti možemo uvidjeti da je ona ponajprije obilježena velikom debatom s kreacionistom Ken Hamom. Devet mjeseci poslije, na tragu debate, izašla je i knjiga “Neosporivo: Evolucija i znanost stvaranja” (službenih prijevod još uvijek nije obznanjen).

Prije svega valja istaknuti kako ovo nije knjiga u kojoj se evolucija suprotstavlja kreacionizmu. Svakako, u jednom poglavlju Nye se dotiče apsurdnih izjava kreacionista i elegantnim argumentiranjem pobija sve njihove tvrdnje, ali pobijanje kreacionizma nikako nije glavna tema ove knjige. Čini se kako je Nye debatom završio raspravu oko mlade Zemlje i posvetio se drugim temama koje u pravom svjetlu valja predstaviti široj javnosti.

U knjizi pronalazimo povijesni razvoj ideje evolucije, njeno objašnjenje i mnoge primjere koji zorno prikazuju funkcioniranje i bit evolucije. Od fosilnih dokaza, manjkavosti našeg dizajna, pa sve do mikro evolucije Bill Nye na simpatičan način uvodi čitatelja u ideju staru više od 150 godina. Tekst je obogaćen skicama koje je napravio sam autor i koje na jednostavna način pokušavaju prikazati bit teksta.

Osim evolucije Nye se dotiče i ostalih tema koje izazivaju podijeljena mišljenja. Tako Nye govori ponešto i o genetski modificiranim organizmima, kloniranju i globalnom zatopljenju. Sve je prezentirano na jednostavan i lako čitljiv način te ne bi trebalo biti problema sa razumijevanjem teksta čak i ako vam neke od tema zvuče nepoznato.

Samim time nemojte previše očekivati od ove knjige. Ona je svojevrstan uvod u svijet biologije i znanosti općenito. Knjiga je pisana razumljivo i niti u jednom trenutku vam neće dosaditi. Ukoliko ste nešto zahtjevniji i tražite podrobnija objašnjenja, možda je bolje da svoju pozornost usmjerite na knjige kao što su “Zašto je evolucija ispravna?” ili Najveća predstava na Zemlji.

Ocjena:

13

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...