Koliko registriranih vozila trebaju imati pojedina područja da bi se uvela četvrta znamenka u registracijske oznake?

Koliko dodatnih stanovnika trebaju imati pojedina područja da bi se uvela četvrta znamenka u registracijske oznake

Zagrepčani imaju četvrtu znamenku u svojim registracijskim oznakama, dok u npr. u Rijeci i Osijeku* to nije slučaj. Koliko bi trebalo biti registriranih vozila u Rijeci i Osijeku da bi se uvela četvrta znamenka na njihove registracijske oznake? *Kada govorimo o Rijeci i Osijeku zapravo mislimo i na okolna mjesta koja nose Ri i Os registracijske oznake.

Hrvatske registracijske oznake sastoje se od tri znamenke i dva slova. Kako znamo da imamo 10 znamenki (0-9) i 22 slova (ne smiju biti slova koja sadrže kvačice te lj i nj) možemo veoma jednostavno doći do odgovora na postavljeno pitanje.

Hint 1. Prilikom računanja valja imati na umu kako sve tri znamenke ne smiju biti 0 pa te slučajeve treba izbaciti.

Hint 2.  Imajte na umu kako kod hrvatskih registracijskih oznaka postoji mogućnost kombinacije 3 brojke i samo jednoga slova. Dakle, u konačni rezultat morate dodati i ovu mogućnost.

Riješite sami, a vaše odgovore provjerite u nastavku.

[su_spoiler title=”Rješenje” style=”fancy” icon=”chevron”]99% vas vjerojatno nije ni pokušalo riješiti već samo hoće instant odgovor. Budi među onih 1% i makar pokušaj riješiti ovaj zadatak. Stvarno rješenje nalazi se pod dijelom “Alternativno rješenje”.[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Alternativno rješenje” style=”fancy” icon=”chevron”]Ukoliko uzmemo u obzir da na registracijskim oznakama imamo tri brojke i dva slova, onda je broj mogućih rješenja:

10*10*10*22*22 = 484 000

Budući da sve tri znamenke ne mogu biti nula, tu mogućnost moramo odbiti kod svih kombinacija slova.

22*22 = 484 484 000 – 484 = 483 516

Mogućnost jednoga slova uz tri brojke bila bi:

22*999 = 21 978

Iz toga proizlazi:

483 516 + 21 978 = 505 494

Da bi se uvela dodatna brojka na registracijske oznake pojedinog područja, broj registriranih vozila na tom području mora biti veći od 505 494.[/su_spoiler]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...