Kontroverzna sigurnosna tehnologija ZOI u Sočiju

Kontroverzna sigurnosna tehnologija ZOI u Sočiju

Zimske olimpijske igre u Sočiju su međunarodni događaj na kojeg su organizatori utrošili milijarde dolara kako bi priredili najbolje uvjete za sportaše iz 88 zemalja. Prema pisanju New York Times-a, posjetitelji OI su elektronski skenirani „sofisticiranim sistemom koji mjeri emocionalno stanje kako bi identificirao potencijalne teroriste. Sistem, razvijen od strane Elsys Corp., ruske kompanije iz St. Petersburga, koristi računalnu analizu kako bi izmjerio male mišićne vibracije glave i vrata.  Proizvod je nazvan Vibralmage, te je dio napora kojima ruska vlada pokušava povećati sigurnost na OI.

Prema pisanju New York Times-a, Vibralmage „otkriva osobe čije mentalno stanje signalizira neposrednu prijetnju.

Istraživanje objavljeno na stranicama Elsysa referencira se na Darwina i Aristotel, da bi nakon toga tvrdili kako „balans glave, bez svjesnog utjecaja, može se promatrati kao izolirani termodinamički sustav. Bilo koja interna energija (poput emocije) mijenja balans internog sistema, te se ostvaruje kroz vibracije.“

Aura

Iz Elsysa tvrde kako osoba generira različite pokrete i vibracije dok sluša različitu vrstu glazbe. Navodno, Vibralimage može detektirati tu auru.

Elsys proizvodi još jedan proizvod koji su nazvali E-Monster. E-Monster koji obećava kako će „pokazati sliku osobe baziranu na njenim emocijama. Možete detektirati čudovišta (eng. Monster) uz ovaj program, čak i ako osoba skriva svoje emocije.“

EMonster

Elsys obećava kako, „učestalije promjene emocija daju sve veći preobražaj čovjeka u čudovište.

Zaključak donesite sami.

Vibralmage je skupa prevara koja predstavlja samo jedan korumpirani dio najskupljih ZOI u povijesti. Posebno je zabrinjavajuće to što se ljudi u tako delikatnom poslu oslanjaju na netestiranu tehnologiju koja potencijalno može ugroziti mnoge ljudske živote.

Izvor/dodatno čitanje:

Kelsey D. Atherton,  Inside Russia’s Ridiculous Sochi Security Scanner ,Popular Science, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...