Lander u problemima – ishod misije neizvjestan

Lander šalje informacije, ali znanstvenici nisu sigurni koliko dugo će izdržati.

Jučer je Europska svemirska agencija (ESA) ispisala novu stranicu astronomske povijesti nakon što je lander Philae uspiješno sletio na komet Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko te nam poslao mnoštvo podataka podataka i nekoliko fotografija.

Ipak, slijetanje nije prošlo prema očekivanjima. Nakon što Philae nije uspio ispaliti harpunska sida, koja bi ga držala prikovanim za određeni dio površine, lander je odskočio od površine gotovo jedan kilometra. Potom je došlo do ponovnog pada i znatno manjeg odskoka. Svo poskakivanje pomaknulo je lander s planirane lokacije za gotovo jedan kilometar udaljenosti.

Na novoj lokaciji lander se nalazi u sjeni litice te prima sunčevu svjetlost samo nekoliko sati dnevno. To je problem budući da se 60-satna baterija puni putem solarnih panela.

Jedna noga landera ne dodiruje površinu kometa dok druge dvije nisu učvršćene. Veliko je pitanje hoće li lander moći prodrijeti u površinu kometa. Ukoliko kontrola misije sada pokuša ponovno izbaciti harpunsko sidro, moguće je da lander još jednom odskoči i ponovno završi u svemiru.

Philae-landing-site

Rosetta misija koštala je 1,4 milijarde američkih dolara i putovala je 10 godina. Proučavanjem prašine, plinova i sastava leda ovom se misijom žele saznati uvjeti formiranja ranog Sunčevog sustava.

Unatoč neočekivanim kritikama, znanstvenici iz Europske svemirske agencije se nadaju kako će nam misija dati mnoge važne znanstvene odgovore.

KRAJ DRAME? LANDER PHILAE PRESTAO RADITI NAKON NESTANKA BATERIJE

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...