LHC (Veliki hadronski sudarivač) počeo potragu za tamnom tvari

 

Nakon što su otkrili Higgsov bozon ili Božju česticu, znanstvenici CERN-a, Europskoga centra za nuklearna istraživanja, i dalje pokušavaju otkriti najveće tajne svemira – nadaju se i otkriću tajni tamne tvari.

Ponovno je pokrenut Veliki hadronski sudarač. Prije dvije godine isključen je da bi se renovirala sva četiri detektora i da bi mu se pojačala snaga. Znanstvenici se tako žele još više približiti uvjetima koji su vladali u trenutku nastanka svemira.

‘Otkrivaju se tajne tamne tvari od koje je sačinjeno 25 posto svemira. Sve galaksije koje poznajemo, a koje su sačinjene od nama poznatih tvari čine 5 posto svemira. Ostatak je tamna energija o kojoj ne znamo ništa’, kazao je prof. dr. Ivica Puljak sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Njegovo gostovanje u Dnevniku HTV-a pogledajte u videoprilogu.

CERN je osnovan u suradnji s više od 10.000 znanstvenika iz više od stotinu država. Golemi ubrzivač čestica smješten je na granici Francuske i Švicarske 100 metara ispod zemlje.

Izvor:

Hrvatska radiotelevizijaDnevnik, HRT, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...