Najopasnije stablo na svijetu – Manchineel

najopasnije stablo na svijetu

najopasnije stablo na svijetu

Manchineel (Hippomane mancinella), najopasnije stablo na svijetu,  dio je porodice mlječikovki rasprostranjeno u Srednjoj Americi i na Karibima, a može se naći i u dijelovima Južne Amerike, Meksika i SAD-a (Florida). Doseže visinu od 15 metara, plodovi su mu mali i slatki, izgledom i okusom podsjećaju na jabuke. Stablo je cijenjeno u obalnim područjima zbog hlada koji pruža i razvijenog korijenja koje sprječava eroziju tamošnjih plaža. U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje bradavica, tetanusa i spolno prenosivih bolesti, a može poslužiti i za izradu namještaja i drvenih konstrukcija. Na Floridi je zakonom zaštićena vrsta.

Najopasnije stablo na svijetu

Manchineel je također poznat pod imenom stablo smrti i 2011. godine ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao najopasnije stablo na svijetu.

Sok ove biljke sadrži smjesu snažnih toksina, čiji točan sastav još nije utvrđen, a identificirani su između ostalog hipomanin A (koji spada u skupinu tanina), forbolni esteri i esteri elagične kiseline. Toksini imaju snažan kaustičan (razarajući) učinak na kožu i sluznicu.

Svaki dio ove biljke je otrovan. Čak i kraći kontakt s lišćem, korom, plodovima ili smolom koja curi iz zarezanog stabla dovodi do snažne boli, crvenila, otekline, upale i stvaranja mjehura na koži, što su tipični znaci kontaktnog dermatitisa uzrokovanog kemijskim iritansom. Posebno su teške opekline oka i konjuktivitis.

Za pojavu opeklina direktan kontakt nije ni nužan, dovoljno je stajati ispod stabla za vrijeme kiše. Najmanji zagriz plodova uzrokuje snažno oticanje, ulceracije i krvarenje sluznice probavnog sustava, što u ekstremnim slučajevima može biti smrtonosno. Drvo se također ne smije spaljivati, jer se time proizvodi dim koji čovjeka može oslijepiti i ozbiljno oštetiti pluća. Ozljede obično zacjeljuju nakon nekoliko dana, ali postoje izvještaji o trajnim oštećenjima, usporenom radu srca koje zahtijeva ugradnju pacemakera, čak i kancerogenom učinku.

Stablo kao sredstvo mučenja

Karipski domoroci su sokom ovog stabla premazivali strelice, ili ga koristili kao sredstvo za smaknuće. Nesretnu osobu privezali bi za deblo i jednostavno ju ostavili da umre polaganom i bolnom smrću.

U turističkim područjima stabla manchineel obično su označena crvenom vrpcom i znakovima opasnosti, koji savjetuju da se stablu ne prilazi na manje od nekoliko metara. Unatoč tome, slučajevi trovanja su česti jer se znakovi lako previde, bogata krošnja turistima se učini kao idealan zaklon od kiše, ili ih privuku plodovi koji izgledaju bezopasno.

Postupak u slučaju izlaganja isti je kao kod svih kemijskih opeklina: ispirati zahvaćeno mjesto s puno vode i potražiti pomoć liječnika. Hladni oblozi i anti-iritansi mogu pomoći kod simptoma. Ponekad se koriste kortikosteroidi za smanjenje upale i antibiotici kako bi se spriječila infekcija.

Barbara Pem

"Znam da ništa ne znam" Sokrat

You may also like...