Matematički nomad Paul Erdos

paul erdos

Matematički nomad Paul Erdos  rođen je u Budimpešti 1913., a preminuo je u Varšavi 1996. Smatra se jednim od najutjecajnijih svjetskih matematičara 20. stoljeća. Njegovi najvažniji radovi objavljeni su na područjima teorija grafa, kombinatorike, teorija skupova i vjerojatnosti.

Tijekom posljednje godine svojega života, u osamdesettrećoj, nastavio je izbacivati teoreme i držati predavanja, prkoseći općem mišljenju daje matematika sport za mlade osobe. Na tu je temu Erdos jednom rekao:

„Prvi je znak senilnosti kada čovjek zaboravi vlastite teoreme. Drugi znak je kada zaboravi zakopčati rasporak. Treći je znak kada zaboravi otkopčati rasporak.”

Paul Hoffman, autor knjige The Man Who Loved Only Numbers, primjećuje:

„Erdos je razmišljao o više problema od bilo kojega drugog matematičara u povijesti i mogao je navesti pojedinosti iz nekih 1500 članaka koje je napisao. Pojačan kavom, bavio se matematikom 19 sati na dan, a kada su ga prijatelji poticali da uspori, uvijek je imao isti odgovor: ‘Bit će mnogo vremena za odmor u grobu’.”

Erdos je stalno putovao i živio iz plastične vrećice, potpuno usredotočen na matematiku na uštrb prijateljstava, seksa i hrane.

erdos

Prve znake genijalnosti Erdos pokazuje već u četvrtoj godini kada bez problema iz datuma rođenja može izračunati broj sekundi koje opisuju nečiju starost. Prvi značajniji trag u matematici ostavio u osamnaestoj, kada je otkrio elegantan dokaz teorema da za svaki cijeli broj n veći od 1 uvijek postoji prosti broj između n i dvostrukoga broja, 2n. Na primjer, prosti broj 3 leži između 2 i 4.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...