Mlijeko žohara moglo bi postati nova ‘superhrana’

Mlijeko žohari

Lijepi pozdrav ljubitelji znanosti! Zbog hrpe obveza nije nas bilo neko vrijeme uz vas, ali se polako vraćamo, jači nego ikada. Kako bi vas uveli u nove objave i članke odlučili smo napraviti kratki pregled novosti iz svijeta znanosti koje su vam vjerojatno promakle. Novosti se odnose na razdoblje proteklog mjeseca te se nadamo kako će i vama biti jednako zanimljive i zabavne kao i nama. U slučaj da imate nekakav komentar ili poruku u kojem smjeru želite da radimo, slobodno nam se javite, radujemo se kontaktu s vama.

Mlijeko žohara moglo bi postati nova ‘superhrana’

Mlijeko žohari

Zamislite da trebate visoko kalorično mlijeko te umjesto svojeg uobičajenog odabira odlučite se za mlijeko od žohara.

Ovaj bizarni scenarij mogao bi postati veoma realan budući da su znanstvenici iz Indije saznali kako pacifički žohar proizvodi 4 puta hranjivije mlijeko od kravljega.

Tasmanijski vragovi evoluiraju nevjerojatno brzo

tasmenijski vrag

Kobna kancerogena bolest potamanila je gotovo 80 posto populacije tasmanijskih vragova. Ovakav nagli pad broja jedinki potaknuo je brzu evoluciju preostalog dijela. Kompletan set gena sada je značajno drugačiji u odnosu na situaciju od prije 20 godina.

Genetske promjene omogućile su tasmanijskim vragovima da se odupru od bolesti koje su zaprijetile njihovom opstanku.

Britanski znanstvenici stali na kraj globalnoj nestašici čokolade

kraj nestašice čokolade

Proizvodnja kakaa je u opadanju. Znanstvenici sa Sveučilišta Bangor obznanili su kako mango maslac ima sličnu kemikaliju, fizička i termalna svojstva kao i kakao maslac, te da se može koristiti kao zamjena u slučaju nestašice kakaa.

Zbog visoke razine vlažnosti, alternativna čokolada mogla bi imati i niski udio masnoća

Velika panda više nije ugrožena životinja

velika panda više nije ugrožena životinja

Broj velikih pandi u divljini dosegao je brojku od 2000 jedinki. Napori za očuvanje ove životinje u Kini tako su urodili plodom i sada se velike pande nalaze u skupini ‘ranjivih’ vrsta.

Zabranjivanjem lova, zaštitom šuma i uvođenjem novih mjera pošumljavanja; staništa pandi sada su veća i sigurnija mjesta.

Simulacija života na Marsu – Znanstvenici završili jednogodišnju izolaciju

simulacija života na marsu

Šest ljudi vratilo se civilizaciji nakon godine dana izolacije na području havajskih vulkana. Kako bi što vjernije dočarali uvjete života na Marsu, ekipi znanstvenika bilo je dozvoljeno istraživanje terena isključivo u svemirskim odjelima.

Ostatak vremena znanstvenici su provodili unutar solarno pogonjenim kupola sa ograničenim pristupom Internetu. Za prehranu znanstvenici su koristili dehidriranu i konzerviranu hranu.

Zebe koriste vlastite masti kako bi utažile žeđ

zebe koriste vlastitu mast da utaže žeđ

Staništa zeba pronalazimo u vrućim predjelima Australije, a nedavno smo saznali kako su upravo one prve ptice koje mogu razgraditi masne stanice kako bi održale organizam hidriranim u slučaju oskudice vode. Tim činom osiguravaju preživljavanje i opstanak dragocjenoga mišićnog tkiva.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...