Mogu li lijekovi izliječiti ‘slomljeno srce’?

Mogu li lijekovi izliječiti ‘slomljeno srce’?

Osjećaj ljubavi i užas ‘slomljenog srca’ oduvijek su bili blisko povezani. Ne bi li bilo zgodno da postoji tableta koja bi nas riješila svih bolova nakon prekida? Znanstvenici počinju ozbiljno razmišljati o ovakvoj opciji.

Koliko god neromantično zvučalo, ljubav je u suštini biokemijski koktel kojega slabo razumijemo. Znanstvenici znaju da oksitocin – često nazivan i ljubavni hormon – igra važnu ulogu u zbližavanju. U jednom eksperimentu Adam Guastella, psiholog sa Sveučilišta Sydney, je dao oksitocin uznemirenim pojedincima koji su bili na terapijama za parove. “Čini se da ljudi uz pomoć njega smanjuju neprijateljsko ponašanje i pokušavaju sagledati stvari iz drugačije perspektive,” govori Guastella.

Inhibicija hormona može imati i suprotan učinak. Kada su znanstvenici sa Sveučilište Emory ubrizgavali lijekove u mozak voluharica kako bi blokirali receptore oksitocina, one su izgubile interes za parenje s njihovim dugotrajnim partnerima. Čini se kako je manipulacijom oksitocina moguće suspregnuti ljubavne osjećaje.

Takav zaključak je uznemirujući za Briana Earpa, znanstvenika sa Sveučilišta Oxford koji je objavio radove o anti-ljubavnoj biotehnologiji. “Budući da su takve intervencije veoma izvedive, moramo razmišljati o etičkim pitanjima njihove primjene.”

Earp naglašava kako uzimanje takvih lijekova treba biti volonterski, popraćeno stalnim terapijskim praćenjem. Naposljetku, on tvrdi kako postoji duga povijest nasilnog primjenjivanja lijekova koji su trebali suspregnuti osjećaje homoseksualnih osoba.

Neli McArthur, profesor filozofije sa Sveučilišta Manitoba u Winnipegu, ističe situacije u kojima bi primjena takvih lijekova imala smisla. “U slučajevima pedofilije ili ponašanja koje potencijalno može biti destruktivno ima smisla primjenjivati takve lijekove,” ističe McArthur.

just-heartbroken

Najveća prepreka možda je moralna averzija prema petljanju u suštinsko ljudsko iskustvo. “Ljubav se na neki način štuje kao religija,” govori John Vineeth, psihijatar sa Sveučilišta Texas. “Za mnoge ljude, to je primarni razlog opstanka.” Dokle god je ciljana terapija primjenjiva, anti-ljubavni lijekovi ne samo sa će smanjivati privrženost prema partneru, nego i osjećaje prema prijateljima i obitelji. Dodatnu distinkciju za sada, na žalost, nije moguće napraviti.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...