Može li novi ‘Kozmos’ pobuditi našu znatiželju?

Može li novi ‘Kozmos’ pobuditi našu znatiželju?

Toliko toga se promijenilo u našem znanju o svemiru od kada je Kozmos  s popularnim Carl Saganom prvi puta prikazan 1980. Otkrili smo tamnu energiju (ali još uvijek ne znamo što je ona zapravo). Lansirali smo space shuttle i izgradili postaju u orbiti veličine nogometnog terena. Otkrili smo 1000 eksoplaneta koji se kreću oko drugih zvijezda.

Ono što se nije promijenilo, ljudska je znatiželja u vezi svemira – želja za razumijevanjem našeg porijekla i budućnosti ostala je ista. Nove epizode Kozmosa biti će emitirane u nedjelju, a naš domaćin u otkivanju svemira biti će Neil deGrasse Tyson. Tyson, astrofizičar i direktor Američkog muzeja prirodne povijest, radio je s producentima Sethom MacFarlane i  Ann Druyan, udovicom Carla Sagana i mnogobrojnom ekipom kako bi predstavio Kozmos novim generacijama.

Današnji vizualni efekti mogu predstaviti ljepotu svemira bolje nego ikada prije. Kozmos koristiti slike zabilježene Hubbleovim teleskopom, koji nije postojao prilikom prvotnog emitiranja. Nema sumnje da će i Tyson biti na visini zadatka, on je ljubazan i inteligentan domaćin koji se već dokazao nebrojeno puta.

Ukoliko je cijela povijest svemira 365 dana duga, objašnjava Tyson, sva povijest čovječanstva stala bi u posljednju minutu.

Tek u posljednjoj sekundi kozmičkog kalendara,“ govori on, „počeli smo koristiti znanost kako bi otkrili tajne prirode i njene zakone.

Sam Tyson je svjedok utjecaja Carla Sagana na prijašnje generacije. Pri kraju prvi epizode novog Kozmosa, Tyson pokazuje Saganov kalendar iz 1975. gdje možemo vidjeti upisano ime ‘Neli Tyson’. Poznati astronom pozvao je tada sedamnaestogodišnjeg Tysona da provede dan s njim i pokaže mu fakultet na kojem je radio. Iako se Tyson nije opredijelio za Calthec, nego za Harvard, susret s ikonom astronomije ostavio je dubok utisak na njega.

url

Ukoliko netko danas može mlade zainteresirati za znanost, to je onda Tyson u Kozmosu. Serijal će se prenositi u više od 170 zemalja (45 jezika), na Fox i National Geographic kanalu. Dakako, to je znatno više potencijalne publike nego što je bilo prilikom originalnog serijala. Ipak, moramo imati na umu kako je naša pozornost danas podijeljena i na internet, mobitele, tablete i ostale vidove zabave koji nisu bili dostupni prije 30-ak godina.

Može li onda novi Kozmos doseći slavu svoga prethodnika? Iskreno se nadama da može. Živimo u vremenu gdje četvrtina Amerikanaca misli da Sunce kruži oko Zemlje, stoga je ovakva edukativna emisija itekako potrebna. Ne samo u SAD-u, nego širom svijeta.

Sve se više čine ispravnim riječi Dennisa Overybye-a koji je u New York Timesu napisao: „Svi mi trebamo objedinjenu dozu znatiželje i čuđenja.

Izvor/dodatno čitanje:

Clara Moskowitz, Can Cosmos Get People Talking about Science Again?, Scientific American, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...