Mučnine u trudnoći – evolucijska zaštita djeteta

Mučnina u trudnoći
Jutarnja mučnina

Malo što se u našem tijelu događa slučajno. Evolucijski biolozi tako tvrde da su mučnine u trudnoći (jutarnja mučnina)  zapravo nastala kao evolucijska zaštita majke i ploda.

Kako je moguće da odbijanje hrane u trudnoći može biti korisno? Nije li to razdoblje kada majka treba najviše hrane kako bi se plod mogao nesmetano razvijati? Iznesene tvrdnje u prvoj rečenici uistinu mogu zvučati kontradiktorno.

Dugi niz godina, doktori su jutarnju mučninu pripisivali mnoštvu hormona koji jure kroz tijelo žene tokom rane trudnoće. Vjerovalo se kako ti hormoni dovode do pojačavanja osjećaja za miris, što dovodi do mučnina kroz koje većina žene prolazi tokom trudnoće.

Nove ideje vezane uz mučnine u trudnoći

Ipak, krajem 70ih godina prošloga stoljeća znanstvenici su, uključujući endokrinologa Ernesta Hooka, počeli formirati novu teoriju. Prema njima, jutarnja mučnina štiti fetus od toksina koji bi mogli ometati ili ugroziti njegovom razvoju (razdoblje između šestog i 18 tjedna je ključno za razvoj fetusa).

Dvadesetak godina nakon njih, Margaret Profet tvrdila je kako su mučnine u trudnoći dio evolucijske prilagodbe. Potencijalni toksini izazivaju mučnine kod majki, pa one izbjegavaju hranu koja bi ih mogla sadržavati. Time majke štite sebe, ali ponajprije svoje dijete.

Konačna potvrda ove hipoteze dolazi nam 2000. kada su znanstvenici sa sveučilišta Cornell pronašli dokaze koji potvrđuju predviđanje Margaret Profet. Oni su proučavali 79000 trudnica iz 16 zemalja te saznali kako 65% žena iz uzorka ima averziju prema određenoj hrani.

mučnine u trudnoći

Postotak averzija prema određenoj hrani

28% žena nije moglo tolerirati proizvode životinjskog podrijetla (meso, jaja, riba),

16% žena izbjegavalo je proizvode koji sadrže kofein

8% žena nije moglo tolerirati povrće jakoga okusa (poput brokule)

Sva navedena hrana sadrži sekundarne spojeve koji su prirodni toksin.

Rezultate istraživanja objasnio je Paul Sherman, profesor neurobiologije sa Sveučilišta Cornell, koji je bio jedan od predvodnika istraživanja. On ističe:

„Naše istraživanje pokazuje kako su mučnina i povraćanje u trudnoći korisni jer je to svojevrsna zaštita organizma od toksina i mikroorganizama koje žena može unijeti u sebe putem hrane. Ukoliko žena ne bi osjećala mučninu i pojela hranu koja sadrži štetne toksine, ona bi mogla naštetiti fetusu koji se u tom trenutku nalazi u osjetljivoj fazi.“

Zašto je ova hipoteza ispravna?

  • jutarnja mučnina je veoma učestala kod trudnica, što govori u prilog funkcionalne prilagodbe
  • plod je najviše izložen štetnom utjecaju toksina u razdoblju oko 3 mjeseca od začeća
  • postoji jaka korelacija između koncentracije toksina u hrani i mirisa koji uzrokuje gadljivost kod trudnica
  • mučnina i povraćanje postaje znatno rjeđe nakon 18 tjedana trudnoće kada fetus postaje manje osjetljiv
  • društva koja konzumiraju više mesa, povrća jakog okusa i alkohola imaju više stope mučnine u trudnoći
  • samo kod ljudi dolazi do mučnine u trudnoći, ona se na pojavljuje ni kod primata ni kod ostalih sisavaca

Alternativne teorije

Postoje znanstvenici koji se ne slažu s ovom idejom budući da, između ostalih stvari, mučnine u trudnoći ne rezultiraju boljem ishodu trudnoće (zdravijim bebama).

Jedna teorija postala je naročito popularna u posljednje vrijeme: psiholog Gordon Gallup sa Sveučilišta SUNY-Albany vjeruje kako je uzrok jutarnje mučnine nepoznata sperma u majčinom organizmu. Budući da polovica djetetovog DNK dolazi od oca, majčino tijelo tu polovicu prepoznaje kao infekciju te stoga dolazi do mučnine i povraćanja.

Izvori/dodatno čitanje:

Susan S. Lanug, Morning sickness is pregnancy ‘wellness insurance,’ says Cornell professor, Cornell University, 2015.

Greg Laden, Morning Sickness is an Adaptation, not a … Sickness, Science Blogs, 2008.

Kara Kovalchik, What Causes Morning Sickness?, Mental Floss, 2012.

Jesse Bering, Can Oral Sex Cure Morning Sickness?, Slate, 2012.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...