NASA gotovo u potpunosti prestaje s radom

NASA gotovo u potpunosti prestaje s radom [3 minute čitanja]

Jučer je najveća svjetska agencija za istraživanje svemira napunila 55 godina, no razloga za slavlje nije bilo. Zašto? Američka državna uprava je trenutno u blokadi do koje je došlo zbog izostanka dogovora republikanaca i demokrata u Kongresu oko saveznog proračuna. NASA je organizacija koja se također financira iz saveznog proračuna, te 97% njenih  zaposlenika je moralo na prisilni neplaćeni odmor. Samo 600 zaposlenika, od ukupno 18000, nastavilo je s radom.

Naravno, posuda na Međunarodnim svemirskim postajama neće biti raspuštena. Kontrolne misije će nastaviti s radom kako bi osigurale sigurnost posade, kao i trenutne operacije na satelitima. NASA će nastaviti nadgledati situaciju na postojećim satelitima, ali sav rad na satelitima koji još nisu lansirani obustavljen je do daljnjega.

Ovo se ponajprije odnosi na misiju Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), čiji je cilj istraživanje atmosfere Marsa. Datum lansiranja je 18.studeni, no zbog nastalih komplikacija pitanje je da li će se lansiranje uistinu ostvariti u predviđenom roku. Zbog specifičnog planetarnog poravnanja koji je potreban da bi se put do Marsa ostvario izuzetno je važno pravovremeno lansiranje. Ukoliko ipak do njega ne bi došlo, NASA bi bila prisiljena napraviti odgodu za 2016. godinu.

Ukoliko ne dođe do brzog rješenja proračunske krize, svemirska agencija će na dugi rok pretrpjeti gubitke mjerene u stotinama milijuna dolara“, rekao je glasnogovornik NASA-e Allard Beutel.

Što sve ovo znači za nas? Kako će gotovo potpuna obustava rada NASA-e utjecati na nas?

Prvo, ovo je ozbiljan udarac na rad Hubbleovog teleskopa. Iako će teleskop nastaviti s radom, istražitelji zaduženi za obradu podataka u Svemirskom institutu u Baltimoru neće raditi i samim time prikupljeni podatci ostati će neanalizirani. Slično tomu, nadaleko poznati rover na Marsu će također nastaviti raditi, ali zbog pada Jet Propulsion Laboratory web stranice nećemo biti u stanju dobivati nove obavijesti s Crvenog planeta. Ukoliko bi ovakvo stanje potrajalo tjedan dana, kompanija koju je NASA zaposlila da kontrolira rovera ostati će bez financijskih sredstava, te će rover otići u prisilnu hibernaciju.

Pomalo nevjerojatno zvuči da znanstvena istraživanja i potrage za novim znanjem mogu biti tako lako obustavljena zbog političkih problema. Kakogod, unatoč teškom udarcu za NASA-u , postoje mnoge druge nacije koje nastavljanju istraživanja uobičajenim tempom.

1374909_674223449265336_1421951578_n

Neki od doprinosa NASA-e, Izvor: NASA Twitter

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...