Ne propustite: Lansiranje SpaceX rakete i pokušaj vraćanja na platformu u oceanu

Platforma u oceanu

Ljubitelji znanosti diljem svijeta u iščekivanju su povijesnog polijetanja i pokušaja slijetanja SpaceX letjelice na plutajuću platformu u Tihom oceanu.

Nakon povijesnog slijetanja na tlo prije manje od mjesec dana, SpaceX će danas pokušati vratiti raketu na platformu u oceanu. Ukoliko vremenske prilike dopuste, raketa Falcon 9 bi u 19 sati po našem vremenu trebala biti lansirana s ciljem prenošenja satelita Jason-3 u orbitu, koji bi trebao pratiti cirkulacije oceana.

Ovo nije prvi pokušaj SpaceX-a da vrati raketu na platformu u oceanu. U travnju prošle godine, kompanije Elona Muska pokušala je napraviti identičan pothvat koji je rezultirao eksplozijom.

SpaceNews izvještava kako će ovo biti posljednji let stare verzije Falcona 9. Nova verzija (v. 1.2.) koristi 30% više sile od prijašnje te je već bila uspješno testirana.

Slijetanje na platformu u oceanu daleko od ljudi daje dodatnu prednost u smanjenju rizika i mogućnosti češćeg lansiranja, odnosno povratka raketa. Sama ideja povrata rakete vođena je znatnim financijskim uštedama do kojih bi došlo ako bi se jedna raketa mogla koristiti više puta.

Gledajte izravan prijenos lansiranja i slijetanja SpaceX rakete

Falcon 9 biti će lansiran u 19:42 po našem vremenu. Izravan prijenos pratite preko Ustreama.

Neuspješno prizemljenje Falcona 9

Malo je nedostajalo do uspješnog slijetanja Falcona 9. Ponovno je došlo  do eksplozije nakon pada rakete koja je uspješno doletjela do ciljanog odredišta, ali se srušila budući da jedna noga rakete nije bila zaključana kako je bilo planirano.

“Makar su komadi nešto veći ovoga puta!” prokomentirao je direktor SpaceX-a, Elon Musk.

falcon 9 elon musk

Neuspješno slijetanje Falcona 9

Video neuspješnog slijetanja Falcona 9.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...