Ne propustite pomrčinu Sunca u petak, 20. ožujka 2015.

Ne propustite pomrčinu Sunca u petak, 20. ožujka 2015.

Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju – pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.

Ovog petka (20. ožujka) u jutarnjim satima mnogi od nas baviti će se uobičajenim poslovima (ili dokolicom), a nerijetki će uz prve jutarnje kave u mislima i djelima već dobrano zabrazditi u vikend raspoloženje. No stvari na nebu neće biti nimalo uobičajene. Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju – pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.

Početak, kod nas vidljivog, tijeka pomrčine nastupa u 09:29 sati, maksimum pomrčine biti će u 10:38, a kraj u 11:49 sati. U tijeku maksimuma pomrčine Mjesečev disk prekriti će 59% Sunčeva diska*. Do pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe u poziciji da se nalazi direktno između Zemlje i Sunca.

Podatke koje smo gore u tekstu naveli o početku, maksimumu i kraju djelomične pomrčine Sunca izračunate su za Viduline (centralna Istra). Drugdje u našem neposrednom okružju vremena će se ponešto razlikovati i to za red veličine od nekoliko minuta. Pomrčina će na zapadu započeti nešto prije, a na istoku nešto kasnije.

Želite li saznati točne podatke o tijeku pomrčine za vašu lokaciju posjetite NASA-inu stranicu.

Zumirajte, kliknite na vašu lokaciju i otvorit će se prozor sa potpunim informacijama. Prikazana vremena su prema UT! Za lokalno vrijeme kod nas istima dodajte jedan sat vremena više! Animacija tijeka pomrčine nalazi se ovdje.

vijest-slika

Početak pomrčine najprije će vidjeti stanovnici zapadnih dijelova Afrike. Ubrzo zatim pomrčina će se vidjeti iz cijele Europe, Sredozemlja, bliskog istoka, a zatim i iz većeg dijela Euroazije (Rusije). Ova je pomrčina u astronomiji klasificirana kao potpuna pomrčina Sunca, no taj prizor biti će vidljiv samo sa veoma uskog pojasa u sjevernom dijelu Atlantika, a zatim brzo prolazi između Islanda i Engleske da bi potom linija totaliteta “skrenula” prema sjeveru i ruskim Farskim otocima te naposljetku prema Sjevernom polu.

U znatnom dijelu hrvatskih medija već se nalaze informacije o ovom nebeskom događanju no većina njih, zaradi elementarnog neznanja, nepismenosti “novinara” i njihovih urednika ovaj rijedak i izniman događaj prikazuje u potpuno krivom i činjenično netočnom svjetlu. Nemojte se truditi takvim copy/paste glupostima poklanjat pažnju.

U zadnjih dvadesetak godina iz Hrvatske smo imali priliku gledati veliku pomrčinu Sunca 1999. (99%), 2003. (81%) i 2011. godine (75%), no ovu posljednju rijetko je tko vidio obzirom na nepovoljne vremenske prilike koji su tada vladali kod nas.

UPOZORENJE

Gledanje pomrčine Sunca golim okom a još gore dalekozorom ili teleskopom bez adekvatnog filtra prouzročiti će sigurno, trajno i nepopravljivo oštećenje oka, uključujući i sljepilo!

A Saudi woman uses tinted glasses to watch a partial solar eclipse in the port city of Jeddah on November 15, 2010. An annular eclipse raced across central and eastern Africa on January 15, briefly reducing the Sun to a blazing ring surrounding a sombre disk. AFP PHOTO/OMAR SALEM

Za opažanje pomrčine Sunca morate koristiti specijalne astronomske filtre. Alternativa tome je korištenje zaštitnih maski za zavarivanje kroz koje smijete povremeno i na kraće vrijeme uperiti pogled prema Suncu i vidjeti sunčev srp. Nekada se pomrčina Sunca znala (na trenutak) pogledati i kroz začađen komad stakla, pri čemu se jako pazilo da je cijela površina stakla ravnomjerno i jako začađena, no to činite na vlastitu odgovornost. Na taj način svjetlost Sunca neće vam smetati niti ćete biti zabljesnuti Sunčevim zrakama svjetla, no UV-A i UV-B zrake nesmetano pronalaze put do vaše rožnice!

Zanimljiv efekt pomračenog Sunca biti će moguće vidjeti i na tlu, krošnje i listovi stabala projicirati će skoro nestvarnu sliku mnoštva Sunčevih srpova. Taj efekt možete napraviti i sami ukoliko na listu papira izbušite mnoštvo rupica. Kada Sunčeva svjetlost prođe kroz njih na tlu ćete vidjeti sićušne Sunčeve srpove!

Izvor/dodatno čitanje:

Marino Tumpić, Promatrajte pomrčinu Sunca u petak, 20. ožujka 2015., zvjezdarnica.com, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...