Obavljena prva uspješna transplantacija penisa

Obavljena prva uspješna transplantacija penisa

Liječnici iz Južnoafričke Republike uspjeli su izvesti prvu potpuno uspješnu transplantaciju penisa, piše CNN.

Operacija koja je trajala punih devet sati izvedena je 11. prosinca prošle godine, a u njoj su sudjelovali liječnici Sveučilišta Stellenbosch iz Cape Towna te nekoliko liječnika iz bolnice Tygerberg.

Mladi pacijent, čiji identitet nije otkriven, se nakon operacije u potpunosti oporavio – rezultat je to koji liječnici nisu očekivali. Njegov urinarni trakt i reproduktivne funkcije funkcioniraju savršeno, tvrde liječnici.

“Cilj nam je bio potpuna funkcionalnost organa u roku od dvije godine i iznenađeni smo ovako brzim oporavkom”, rekao je Andre van der Merwe, glavni kirurg odjele urologije Tygerberške bolnice.

“Ovo je velik napredak u medicini, napokon smo dokazali da je transplantacija penisa moguća”, kazao je profesor Frank Graewe. “Sada pacijentima možemo transplantirati penis koji funkcionira jednako dobro kao i onaj koji su imali prije operacije”, dodao je.

Pacijentu je penis, inače, amputiran nakon komplikacija koje su se pojavile prilikom procesa obrezivanja.

Ovo, ipak, nije prva transplantacija penisa. Liječnici u Kini izveli su 2006. godine transplantaciju penisa koja, na kraju, nije uspjela jer je tijelo pacijenta ubrzo nakon operacije odbacilo organ.

feature1

Izvor/dodatno čitanje:

RTL, U Južnoj Africi uspješno izvedena prva transplantacija penisa na svijetu, rtl.hr, 2015.

Marina Leskovac, Liječnici izveli prvu uspješnu transplantaciju penisa!, hr.n1info.com, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...