Ograničeni HAARP i neograničene gluposti

Ograničeni HAARP i neograničene gluposti

Zakon 21. stoljeća – Iza svake velike tragedije stoji jednako tako veliko neracionalno objašnjenje.

Postoje tekstovi koji se zaborave u jednom danu, postoje tekstovi koji se prepričaju drugim osobama pa ostanu nešto duže u sjećanju, a opet postoje ovakvi tekstovi koji će zbog ljudske gluposti trajati vječno. Zamijenite ‘Bostonski maraton’ s aktualnom zabludom i imate potpuno aktualan tekst.

Teško je razumjeti ljudsku psihu i apsolutno svi smo mi podložni lažnim tvrdnjama, ali kada značajan dio naše populacije govore da nepostojeći uređaj pored Beograda (tzv. HAARP Balkanska verzija) nepostojećom tehnologijom na nepoznat način upravlja vremenom – onda se moramo zapitati do čega smo došli. Da bi stvar bila bolja, pojedini portali kao što je Istinito.com (oh the irony) objavljuju, citirat ću, ‘EKSKLUZIVNI VIDEO’ o pronalaženju HAARP postrojenja. Ako na trenutak zanemarimo da je riječ o ‘ekskluzivnom‘ videu objavljenom prije 2 godine možemo se opustiti uz gledanje Youtube videa u kojem nepoznata osoba obilazi antenski stup mobilne telefonije i kune se kako je to nešto neviđeno. Šećer na kraju je more Facebook komentara u kojima se miješaju apokaliptično religijske konotacije i tipično stapanje s drugim teorijama zavjera.

Istinito.com nikako nije izolirana stranica, gotovo sve veće tiskovine iz Srbije, Bosne i Hrvatske su napisale komične članke u kojima ponavljaju već utvrđene nebuloze. Slobodna Dalmacija ide korak dalje, te umjesto konzultiranja znanstvenika oni prenose proročanstva babe Vange. U društvu gdje razum ne igra ulogu proročice postaju autoritet znanja.

BET

 Možda najviše u cijeloj ovoj priči razočarava nedostatak znatiželje. Ne znam kako je kod vas, ali ako meni kažete da XY upravlja vremenom vi zapravo otvarate niz pitanja koje zahtijevaju odgovor (očigledno, neki su zadovoljni neznanjem). Kako je moguće izmijeniti vremenske prilike? Kakve HAARP valove odašilje? Kako oni utječu na ionosferu? Kako je moguće kontrolirano odrediti lokaciju? Meteorologija je već (pre)složena, kako je moguće da je netko napravio ovakav golemi napredak?

Na žalost, postavivši takva pitanja mi saznajemo da je HAARP zapravo vojni projekt za istraživanje ionosfere koji ima znatno slabiji signal od prosječnog izboja munje… I tu magija nestaje. Otvoreni znanstveni projekt ne posjeduje nadnaravnu moć, uostalom riječ je o projektu koji će uskoro biti obustavljen.

Hoće li to okončati spekulacije oko djelovanja HAARPa? Sumnjam, dokle god svaka antena djeluje sumnjivo – HAARP će živjeti vječno.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...