Otkrivena detaljna struktura mitohondrijskog ribosoma

Ugledni hrvatski znanstvenik Nenad Ban i njegovi kolege sa Sveučilišta ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu uspjeli su otkriti trodimenzionalnu strukturu ribosoma u mitohondrijima, što bi trebalo omogućiti razvoj boljih antibiotika i novih lijekova protiv raka.

Ribosomi imaju važnu ulogu u translaciji – prepisivanju genetskih informacija sadržanih u RNA prilikom stvaranja proteina. Mitohondriji su stanične organele koje služe kao izvori stanične energije. Poznavanje strukture ribosoma vrlo je važno za izradu antibiotika.

“Mitohondrijski ribosomi su odgovorni za sintezu proteina u mitohondrijima naših stanica. Mitohondriji imaju ključnu ulogu u životu jer su odgovorni za proizvodnju stanične kemijske energije. Osim toga, mitohondriji kontroliraju proces staničnog umiranja pa su povezani s bolestima poput tumora i normalnih staničnih procesa poput starenja,” pojasnio je Nenad Ban.

“Proučavanje mitohondrijskih ribosoma omogućit će nam razvoj boljih antibiotika. Naime, da bi se razvili bolji antibiotici važno je znati kako izgleda bakterijski ribosom i mitohondrijski ribosom jer se tako mogu spriječiti nepoželjne popratne pojave raznih antibiotika koji se klinički koriste. Naši rezultati opisuju razloge zbog kojih određeni često korišteni antibiotici, na primjer streptomicin i gentamicin, mogu dovesti do kratkotrajnog gubitka sluha, a kod ljudi koji su genetski predisponirani može doći i do trajnog gubitka sluha,” izjavio je Ban za Jutarnji list.

Prikaz strukture velike podjedinice mitohondrijskog ribosoma (Izvor: Nenad Ban)

Kao što je već na početku spomenuto, ovo otkriće strukture mitohondrijskog ribosoma ključno je za razvoj novih lijekova protiv raka. Naime, funkcije mitohondrija važne su za normalne i poremećene stanične procese kao što su rast tumorskih stanica, starenje i smrt stanica. Stoga bi se na isto mjesto na koje se u ribosomima vezuju prirodni spojevi s jakim protutumorskim djelovanjem u budućnosti mogli vezivati novi spojevi, odnosno lijekovi protiv raka.

You may also like...