Plač beba kao evolucijska kontracepcija

 

Plač beba kao evolucijska kontracepcija

Kada roditelji začuju plač bebe tokom noći često pokušavaju odgonetnuti što nije uredu. Gladna je? Hladno joj je? Mokra je? Ipak, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Harvard riječ je o nečemu sasvim drugom. Naime, oni tvrde da bebe koje zahtijevaju dojenje usred noći plačem pokušavaju spriječiti majku od ponovne trudnoće.

Ovakvo objašnjenje ima smisla, kaže evolucijski biolog David Haig, koji je ovu ideju objavio u časopisu Evolution, Medicine and Public Health. Nova beba znači odvlačenje velikog dijela pozornosti roditelja od postojeće, stoga su bebe programirane da pokušaju spriječiti susret spermija i jajašca.

Budući da bebe ne mogu prisiliti majku da uzima kontracepcijske tablete, one pokušavaju učiniti ono što mogu. Dojenje i čuvanje djeteta noću sprječavaju majku od drugih aktivnosti, a sisanje može dovesti do hormonalnih promjena i donekle zaustaviti ovulaciju (iako ginekolozi ističu kako ova metoda nije dovoljno pouzdana).

Heigov rad se temelji na sličnom prijedlogu objavljenom 1987., te ukoliko je on točan, to znači da dojenčad u ranoj dobi pokazuje rivalitet. Ne iznenađuje kako je ova teorija ubrzo postala predmetom rasprava i jake medijske eksponiranosti autora.

Jedan od znanstvenika koji su komentirali teoriju bio je James McKenna sa Sveučilišta Notre Dame koji ističe kako je moguće da postoji mnoštvo drugih razloga zašto se bebe bude noću. Bude se ukoliko im je vruće, ako su gladne ili se jednostavno žele maziti s majkom. Ipak, prema njegovom istraživanju, za čak 40% buđenja beba krive su upravo majke koje nadgledaju svoju djecu i proizvode nepotrebnu buku.

Ako je Heig upravu možemo reći kako su interesi bebe u direktnom konfliktu s evolucijskim ciljem majke (širenje gena na što veći broj potomaka). Ovi odvojeni ciljevi, govori Haig, nisu dovoljno istraženi.

Majke su evoluirale da maksimiziraju broj svoje djece, a ne maksimiziraju šanse za preživljavanje svakog individualnog djeteta,“ ističe Heig.

Zasigurno, danas bebe odrastaju u svijetu koji ne izgleda kao prije. „Mislim kako je ova adaptacija beba nastala za svijet koji je različit od današnjeg,“ govori Heigs i pri tomu ističe kakao je kontracepcija otklonila mnoge strahove beba.

LS_shutterstock_53792650_free

Izvor/dodatno čitanje:

Laura Sanders, Babies cry at night to prevent siblings, scientist suggests, Science News, 22.4.2014.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...