Pogled iz prvog lica: sokol protiv vrane

Pogled iz prvog lica: sokol protiv vrane

Ovaj video mogao bi uznemiriti ljubitelje vrana, ili u najmanju ruku, prisjetiti gledatelje na okrutnost prirode. Ako ste pak, na strani sokola, uživati ćete u eleganciji, brzini (neke vrste sokola mogu dosegnuti brzine iznad 300 km/h što ih čini najbržim pticama na planeti)  i spretnosti koju pokazuju ove nevjerojatne životinje.

Suzanne Kane sa Sveučilišta Haverford, nedavno je objavila studiju u kojoj objašnjava načine na koji sokol hvata plijen. Umjesto uobičajenog načina korištenja računalnih modela, Suzanne je sokolima na glavu montirala malenu kameru i zatim ih pustila na slobodu.

Obradom snimke, Kane i studentica Marjon Zamani, odredile su najčešća područja gdje sokoli hvataju plijen. Nakon što su odbacili dvije početne hipoteze –  da sokoli slijede put plijena ili da im prilaze u spiralnim formacijama – znanstvenice su utvrdile kako sokoli prilaze nesretnim vranama s leđa držeći ih neprestano u centru vlastitog gledišta. Time se mogu brzo prilagoditi promjeni smjera nesretne ptice i uspješnije doći do ulova.

F1.large-1

U priopćenju, Kane je ponudila ovu analogiju:

Zamislite jurnjavu za malim djetetom na igralištu: oni neprestano mijenjanju smjer bježeći od vas, stoga ih uvijek morate imati na vidiku.

Izvor/dodatno čitanje:

Colin Lecher, Video: A First-Person View Of Falcons Taking Down Crows, Popsci.com, 2014.

Kathryn Knight, Falcons head off prey for interception, The Journal of Experimental Biology, 2014.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...