Pogledajte kako izgleda najpreciznija mapa svijeta

Najprecizniji prikaz svijeta

precizna_mapa

Najpreciznija mapa svijeta djelo je Hajime Narukawa sa Sveučilišta Keito. Njegovo djelo osvojilo je Good Design nagradu u konkurenciji koju je činilo više od 1000 radova.

Kreirati preciznu mapu nije lagan zadatak. Mape imaju nezahvalan zadatak prikazivanja sferičnog planeta u dvodimenzionalnom prostoru. Iz tog razloga mape su često neprecizne, tako da Grenland i Antartika obično izgledaju veći nego što jesu, dok je Afrika znatno manja od svoje stvarne veličine.

AuthaGraph World Map naziv je pokušaja ispravka navedenih problema. Za razliku od Mercator projekcije, tehnike mapa iz 1569. na koje ste navikli,  AuthaGraph nije potpuno poravnat prikaz svih kontinenata. Umjesto uobičajenog prikaza, djelo japanskog arhitekta daje zaobljen prikaz koji pruža precizniju reprezentaciju udaljenosti među kontinentima.

„AuthaGraph vjerno prikazuje oceane i kontinente, uključujući zapostavljeni Antartik,“ ističe se na stranicama nagrade Good Design. „Riječ je o naprednom prikazu našega planeta.“ Afrika više nije iste veličine kao Sjeverna Amerika, a Antartika više ne izgleda kao jedan od najvećih kontinenata (Antartika je u stavrnosti manja od svih kontinenata osim Europe i Australije).

Mapa, koja će biti korištena u udžbenicima u Japanu, može biti prikazana u različitim oblicima bez gubitka preciznosti. AuthaGraph prodaje papirnate montažne setove uz pomoć kojih možete naš planet prikazati u obliku sfere, stošca ili ravne karte na kakvu ste naviknuli.

Precizna mapa

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...