Pokrenut znanstveni portal ‘Dokazi u medicini’

Pokrenut znanstveni portal ‘Dokazi u medicini’

Pokrenut je portal ‘Dokazi u medicini’ (www.dokaziumedicini.hr) koji javnosti želi pomoći u prepoznavanju neutemeljenih tvrdnji o učinkovitosti kojekakvih čudesnih terapija koje se nude na tržištu. Portal volonterski uređuje skupina znanstvenika koji se zalažu za medicinu utemeljenu na dokazima.

Na portalu će svatko moći postaviti pitanja o dokazima koji stoje iza neke terapije koja se nudi na tržištu, nakon čega će znanstvenici odgovor na upite potražiti u medicinskoj literaturi i odgovor objaviti.

Portal ‘Dokazi u medicini’ napravljen je u okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Livia Puljak s Medicinskog fakulteta u Splitu.

– Motivi za pokretanje ovakvog izvora informacija temelje se na frustraciji tima znanstvenika golemom količinom ‘čudesnih’ proizvoda koji se nude na tržištu za liječenje i sprječavanje bolesti, a za koje nema nikakvih dokaza o učinkovitosti i sigurnosti, ili ima dokaza koji su nedostatni, ili potječu od istraživanja na stanicama i životinjama u laboratoriju, a ne na ljudima. Neke od šarlatanskih terapija mogu ozbiljno narušiti zdravlje i uzrokovati smrt – kaže Livia Puljak.

Izvor/dodatno čitanje:

M.P., Pokrenut portal ‘Dokazi u medicini’ koji će razotkrivati šarlatanske terapije, Dalmatinski portal, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...