Polu mužjak, polu ženka – anomalije kod životinja

Polu mužjak, polu ženka – anomalije kod životinja [3 minute čitanja]

Ovaj leptir je doslovno –  pola mužjak, pola ženka.

Ovakvo stanje unutar životinjskoga carstva je rijetko, ali nije jedinstveno. Gynandromorph je organizam koji sadržava karakteristike i mužjaka i ženke. Gynandromorph može imati bilateralnu asimetriju pri kojoj je jedna strana organizma od mužjaka, druga od ženke. Ovakvo stanje, osim kod leptira, nalazimo i kod ptica, insekata i rakova diljem svijeta. Za sada, slučajevi gynandromorph bilateralne simetrije nisu zabilježeni kod ljudi.

Ovaj mehanizam poprilično dobro razumijemo kod insekata. Muha s XX kromosomskim parom biti će ženka. Međutim, embrio koji izgubi Y kromosom još se uvijek naočigled razvija u odraslog mužjaka, iako će biti sterilan. Dvospolni leptir nastaje kada dva spermija uđu u jajašce. Jedan spermij se sjedini s jezgrom jajašca i tako nastane ženski insekt. Za to vrijeme, drugi spermij razvije se bez drugog seta kromosoma unutar istog jajašca. I muški i ženski insekti razvijaju se unutar istoga tijela.

Postoji nekoliko teorija koje govore kako se ovakva anomalija može pojaviti kod drugih životinja, kao što su npr. ptice. Neki znanstvenici vjeruju kako je  ova vrsta ptica himera. Himera je živi organizam (najčešće životinja) koji je sastavljen od dvije ili više genetički različitih stanica. Ove stanice potiču od različitih zigota.

Druga hipoteza predlaže da ovakva anomalija nastaju kada kromosomi zaduženi  za spol nisu u mogućnosti razdvojiti se nakon oplodnje.

Postoji još jedna hipoteza koja kaže da se greška događa u formiranju jajne stanice. Ta jajna stanica slučajno završi s dva kromosoma, po jednim za svaki spol. Ako je ovakva jajna stanica oplođena od strane dva spermija, embrio koji nastane sastojati će se od nekoliko ZZ stanica i nekoliko ZW stanica (ženke imaju ZW kromosom, mužjaci ZZ).

Ggynandromorphism bilateralna asimetrija ne izgleda uvijek savršeno. Ponekad životinje mogu posjedovati čudan raspored različitih stanica uzduž tijela, dok se ponekad mogu pojaviti bez ijednoga pera. Ali ponekad, kao što je u slučaju leptira na slici, kod gynandromorphism bilateralne asimetrije vidimo savršenu podjelu između dvije polovice tijela.

1

61450

4424129415_19f491982d_o_0

cardinal-11

Izvor: 

Elise AndrewBilateral gynandromorphs – animals that are quite literally, half male and half female , IFLScience, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...