Potvrđeno postojanje novog kemijskoga elementa

Sjećate se periodnog sustava elemenata iz škole? Istraživači s Sveučilišta u Lund iz Švedske su predstavili nove dokaze koji potvrđuju postojanje prvotno nepoznatog kemijskog elementa. Novi, super-teški element još nije dobio naziv.

Međunarodni tim istraživača, predvođeni fizičarima iz Lunda, potvrdio je postojanje novog elementa s atomskim brojem 115. Eksperiment je proveden u GSI istraživačkoj jedinici u Njemačkoj. Rezultat potvrđuje prijašnja mjerenja koja su obavili istraživači u Rusiji.

Prema ovom eksperimentu Lawrencea Livermorea, koji je predvodio istraživanja u Rusiji, bilo je potrebno više od godinu dana kako bi se proizvele prikladne „mete“ napravljene od elementa americij-243. Ovaj izotop sastoji se od 95 protona i 148 neutrona. Stvorene mete postavljene su unutar ciklotrona gdje su ‘bombardirane’ s ionima kalcija-48, verzije elementa koja sadrži 20 protona i 28 neutrona. Kada su se na pravi način sudarili ioni kalcija-48 s metama americija-243 oni su kreirali novi element od 115 protona (uz još nekolik neutrona). Četiri atoma su bila dovoljna kako bi istraživači iz Rusije mogli zahtijevati pravo na izum, ali nisu bili dovoljni kako bi učinili postojanje elementa službenim. Testovi koji su proizveli više atoma u Njemačkoj trebali bi promijeniti situaciju.

Novi super-teški element još nije dobio ime. Komisija sačinjena od međunarodnih članova fizičara i kemičara će pregledati nove pronalaske i odlučiti da li su potrebni dodatni eksperimenti prije nego se potvrdi pronalazak novog elementa.

 „Ovo je jedan od najvažnijih uspješni eksperiment u ovom području zadnjih nekoliko godina“, izjavio je Dirk Rudolph, profesor odjela nuklearne fizike na Sveučilištu u Lundu.

Osim promatranja novog elementa, istraživači su stekli pristup podatcima koji im daju dublji uvid u strukturu i svojstva super –teških atomskih jezgri.

Novi dokazi kemijskog elementa s atomskim brojem 115 predstavljeni su jučer (27.rujan.2013.) u znanstvenom časopisu ‘The Physical Review Letters’.

Izvori/dodatna čitanja:

Science Now, LA Times – Element 115 might earn an official spot on the periodic table

Lund University – Existence of new element confirmed

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...