Privatna raketa Orbital 3 eksplodirala prilikom lansiranja

Privatna raketa Orbital 3 eksplodirala prilikom lansiranja

Raketa Cygnus CRS Orb-3, također poznat kao i Orbital 3, eksplodirala je prilikom polijetanja. Letjelica je trebala prenijeti 2300 kg tereta (hrane i znanstvenih eksperimenata) do Međunarodne svemirske postaje. Na sreću, niti jedan ljudski život nije ugrožen budući da je bilo riječi o raketi bez ljudske posade. Ipak, procjenjuje se da se ukupan novčani gubitak penje do vrtoglavih 200 milijuna dolara.

cygnus-launch-antares-explosion

Ova fotografija, slikana tek nekoliko sekundi nakon odbrojavanja, pokazuje šokirajući ishod lansiranja. Od komercijalne rakete ostala je samo visoka vatrena kugla. Eksplozija se dogodila nekoliko sekundi nakon polijetanja.

antares-rocket-launch-explosion-before-liftoff

Do poteškoća je došlo nakon relativno glatkog odbrojavanja. Na slici možete vidjeti Antares raketu neposredno prije lansiranja. Raketa je trebala biti lansirana dan prije, no zbog pojave zalutalog broda (lansirna stanica nalazi se neposredno uz ocean) lansiranje je otkazano.

102914_1416_Privatnarak3.jpg

Na ovoj slici je vidljiv početak samog lansiranja rakete. „Unutar desetak sekundi nakon odbrojavanja, postaju vidljive prve anomalije,“ izjavili su predstavnici Orbital Scienca.

antares-rocket-explosion-3

Nekoliko sekundi nakon polijetanja, svima je evidentno da je nešto pošlo po zlu. Robert Pearlman, urednik web-sjedišta collectspace.com, izjavio je: „Kod samog polijetanja letjelice vidimo kako dim i vatra iz rakete idu od podnožja prema gore. Kada raketa prelazi visinu vodenog tornja, dolazi do vidljivog raspadanja. Ogromna vatrena kugla nastaje i čujemo glasnu eksploziju. Dijelovi rakete su letjeli svugdje, a letjelica je pala na lansirnu platformu, što je prouzročilo još veću vatrenu kuglu koja je zapalila čitav okolni prostor.

antares-rocket-explosion-2

Ovo je pogled koji je imao Robert Pearlman iz svoje pozicije.

antares-rocket-launch-explosion-flames

Nakon što se Antares raketa srušila i eksplodirala, ostavila je ostatke svuda oko Pad-0A lansirnog područja. Službenici iz NASA-e upozoravaju javnost da ne dira ostatke rakete na koje naiđe. Ostatci, zbog blizine vodene površine, se mogu nalaziti na širokom području.

antares-rocket-launch-explosion-fire-4

Drugi pogleda na veliku eksploziju. Direktor Wallops lansirne platforme, Bill Wrobel, izjavio je kako su dopustili da dođe do potpunog izgaranja zbog sigurnosti gasitelja. Značajna štetu pretrpjela je i sama lansirna platforma.

Video događaja:

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=NCWunnJXdm0″][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube][/su_youtube]

Poslušajte press konferenciju nakon ovog događaja:

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=y5HaD5zZjeE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Pogled sa novinarske pozicije i panika koja je nastala među njima:

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=MZ0SgAU9LXI”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...