Profesionalci savjetuju kako fotografirati večerašnji ‘supermjesec’

 

Profesionalci savjetuju kako fotografirati večerašnji ‘supermjesec’

Jeste li spremni za večerašnji ‘supermjesec’? Večeras, Mjesec će biti u svojem najboljem izdanju. Ukoliko imate nešto bolji fotoaparat ovo je idealna prilika da uhvatite fotografije koje ćete dugo pamtiti.

Večerašnji ‘supermjesec’ je posljednji u ovoj godini (koji će biti vidljiv sa sjeverne hemisfere). Kako bi proslavili ovaj događaj (sljedeći ‘supermjesec’ dogoditi će se tek 28. rujna 2015.) profesionalci iz tvrtke Canon Inc. objavili su nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati svi astrofotografi.

  • Postavke ekspozicije neka budu kao u slučaju fotografiranja tokom sunčanog dana. Površina Mjeseca je svjetla budući da je i ona osvjetljena od strane Sunca.
  • Koristite dugačku fokalnu (žarišnu) duljinu. Negdje između 300 do 500 mm je preporučljivo za većinu amaterskih fotografa.
  • Iako će Mjesec biti dovoljno svijetao za kratku ekspoziciju, bolje je koristiti tripod kako bi bili sigurni da neće doći do pomicanja ili podrhtavanja.

Postoji još načina na koji možete popraviti svoje fotografije. Na primjer, ručno možete mijenjati brzinu ekspozicije, količinu svjetlosti koja ulazi u leću i ISO. Jason Mrachina, profesionalni fotograf iz Iowe za Live Science je preporučio:

Tripod

ISO: 100 – 200
Aperture: f11 – f14
Shutter speed: 1/125 – 1/250

Handheld

ISO: 800-1000
Aperture: f8 – f9
Shutter speed: 1/1000 – 1/1500

Mrachina također preporuča fotografiranje iz mračnih predjela koja se nalaze daleko od gradova, odnosno daleko od svjetlosnog zagađenja.

Italy-Supermoon

Pogledajte:

Galerija: Prvi ‘Supermjesec’ 2014.

Supermjesec diljem svijeta

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...