Šest ponašanja koja pridonose samoaktualizaciji

Znamenit psiholog Abraham Maslow je, u danas klasičnom psihološkom djelu „Motivacija i ličnost“, opisao hijerarhiju potreba, za koje je smatrao da su urođene svakom čovjeku i da upravljaju njegovim ponašanjem. Često ih se prikazuje kao piramidu kojoj temelj čine fiziološke potrebe, nakon kojih slijede potrebe za sigurnošću, potrebe za pripadanjem i ljubavlju, potrebe za poštovanjem te, na samom vrhu, potreba za samoaktualizacijom. U nastavku pročitajte šest ponašanja koja pridonose samoaktualizaciji.

  1. Donošenje odluka o rasta i razvoju

Vidjeti život kao niz izbora, uvijek izbor prema napretku i razvijanju nasuprot nazadovanju i strahu. Izbor “napretka – rasta” je pomak prema samoaktualizaciji, dok izbor “nazadovanja-straha” znači odmak od samoaktualizacije Na primjer, kada odabirete izborne kolegije na fakultetu, radije upišite neki koji je težak ali omogućuje vam razvoj određenih vještina, umjesto kolegija koji “zvuči” sigurno te ga je lako položiti s najboljim ocjenama.

  1. Iskrenost

Usudite se biti različiti, nepopularni, nekonformisti. Radije budite iskreni nego neiskreni, posebno ako ste u nedoumici. Preuzmite odgovornost za svoje izbore i posljedice tih izbora. Na primjer, u knjižari odaberite knjigu koja odgovara vašim osobnim interesima (no ne nužno i popularna), umjesto knjige koja je na popisu najprodavanijih knjiga.

  1. Situacije organizirajte tako da postignete “vrhunsko iskustvo“

Podesite okolnosti tako da povećate vjerojatnost vrhunskih iskustava. Riješite se pogrebnih ideja i iluzija. Otkrijte u čemu ste dobri i spoznajte koji su vaši potencijali, proučavajući što nisu vaši potencijali. Koristite svoju inteligenciju. Ako ste talentirani i zanima vas sviranje klavira, tada više vremena provodite u tom području, a manje u socijalno nagrađujućim područjima za koje vam nedostaje i talent i interes.

  1. Odbacite obrambeni stil ponašanja i razmišljanja

Identificirajte načine obrane i pronađite hrabrost da ih se riješite. Na primjer umjesto korištenja sanjarija kako biste poduprijeti pojam o sebi i držali tjeskobu po strani, pustite ovu ugodnu fantaziju i potrudite se da razvijete vještine potrebne da zaista postanete takva osoba.

  1. Dopustite da vaše “vlastito ja” izroni na površinu

Usredotočite se na samoopažanje “onog nečega” duboko u sebi tako da uspijete dokučiti svoje urođene impulse. Utišajte buku koja dolazi iz okolnog svijeta. Umjesto da se oslanjate samo na druge koji vam kažu “tko” da postanete, slušajte i svoje osobne interese i težnje glede toga što i “tko” želite postati.

  1. Budite otvoreni za iskustva

Doživljavajte potpuno, živo, nesebično s punom koncentracijom i potpunom zadubljenošću. Doživljavajte bez smetenosti, obrana ili sramežljivosti. Budite spontani, originalni i otvoreni za iskustva. Drugim riječima, zastanite i uživajte u malim stvarima.

Izvor/dodatno čitanje:

Johnmarshall Reeve, Razumijevanje motivacije i emocija, Naklada Slap, 2010.

Znanost Blog, Jonin kompleks, znanostblog.com, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...