Sjekira koja na najbolji način iskorištava zakone fizike

 

Sjekira koja na najbolji način iskorištava zakone fizike

Sjekira zasigurno nije alat za kojeg možemo tvrditi da je moderan ili revolucionaran. Jedan od najstarijih alata bez velikih promjena korišten je stoljećima diljem svijeta. Ipak, stručnjaci iz finske tvrtke Vipukirves zaslužni su za zanimljivu inovaciju koja će cijepanje drva učiniti jednostavnijim i lakšim.

Po pitanju fizike, cijepanje drva iziskuje veliku količinu energije. Tradicionalne sjekire, uz velik napor, predstavljaju i potencijalnu opasnost budući da je moguće da umjesto cjepanice pogodite vlastitu nogu. Zbog toga korištenje sjekire je kroz stoljeća bio macho test snage, a ne zadatak koji bi prepustili djetetu. Uostalom, legendarni boksač George Foreman svoje treninge snage za mnoge mečeve bazirao je na cijepanju drva.

Kako gotovo nitko od nas nije građen poput Foremana, inovacija iz Finske predstavlja dobrodošlo olakšanje. Nakon testiranje nekoliko različitih metoda, proizvođači su shvatili kako je uvođenje svojstva poluge odgovor na mnoge nepotrebne gubitke energije.

Ako promatramo rad današnjih sjekira, vidimo kako one rade kao klin, zabijajući oštricu u jednom smjeru dok ne dođe do cijepanja na dva dijela. S druge strane, Leveraxe ima drugačije podešen centar ravnoteže koji omogućava svojstva poluge prouzrokovano rotacijskim kretanjem sjekire.

Leveraxe_principle
Nakon što Leveraxe udari vrh cjepanice ona počinje usporavati. Kada dođe do debljeg dijela glave sjekire, ona prestane prodirati u drvo, ali masa glave sjekire još uvijek ima kinetičke energije koja se zbog drugačijeg težišta ekscentrično rotira i time poprima svojstva poluge.

Zadovoljstvo korištenja ove sjekire koštati će vas 193,12€ (plus dostava), a na vama je da procijenite isplati li vam se ovakva investicija ili je bolje da pričekate jeftine kineske kopije koje će vjerojatno uskoro uslijediti.

Izvori/dodatno čitanje:

Vipukirves, The Tale of Vipukirves, vipukirves.fi, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...