Srednjoškolci izumili kondom koji mijenja boju ukoliko imate spolno prenosivu bolest

Srednjoškolci iz Velike Britanije kreirali su kondom koji mijenja boje kada dođe u kontakt s patogenima koji izazivaju spolno prenosive bolesti poput herpesa ili sifilisa.

Kondom, kojega nazivaju ‘S.T.EYE‘, u sebi bi sadržavao molekule koje se pridružuju određenim bakterijama i virusima. Nakon što dođe do kontakta, one bi uzrokovale promjenu boja pri slabom svijetlu, ovisno o prisutnom patogenu.

„Željeli smo stvoriti nešto što će detektirati štetne infekcije kako bi ljudi mogli poduzeti potrebne akcije u prevenciji zaraze,“ govori četrnaestogodišnji Daanyaal Ali koji je jedan od inovatora.

Iako se proizvod još uvijek nalazi u konceptualnoj fazi, tim objašnjava kako bi finalni produkt trebao svijetliti zelenom bojom za klamidiju, žutom za herpes, ljubičastom za humani papiloma virus i plavom za sifilis.

Tim, u kojem su još bili Muaz Nawaz (13) i Chirag Shah (14), osvojio je TeenTech nagradu za najbolju zdravstvenu inovaciju. Svoj rad će kasnije ove godine prezentirati u Buckinghamskoj palači te će dobiti nagradu od 1000 funti za svoj izum.

Nadamo se kako će industrija obratiti pozornost na ovaj izum i odlučiti ga komercijalizirati, iako možemo samo zamisliti koliko neugodni razgovori bi mogli biti ukoliko tokom seksa kondom poprimi npr. plavu boju.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...