Što ako… Asteroid udari Zemlju?

Što ako… Asteroid udari Zemlju?

Ako je suditi po prijašnjim udarima, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Na ova pitanja za Science Uncovered (ožujak 2014.) odgovara Dr. Matthew Genge s Imperial sveučilišta u Londonu.

Koliko često dolazi do udara?

Dijelovi asteroida dolaze do Zemlje svakog dana. Njihova veličina se kreće od malenih čestica prašine pa sve do minimalnih objekata veličine graška. Shodno porastu veličine dolazi do sve veće štete koju asteroid može prouzročiti. Meteorit koji je eksplodirao iznad Chelyabinska u Rusiji (veljača 2013.) bio je malen u kozmičkim razmjerima. Njegov promjer iznosio je tek 20 metara.

Što je s asteroidom koji je prouzrokovao nestanak dinosaurusa?

On je prouzrokovao krater veličine 180 km i zaslužan je za nestanak 45% vrsta koje su tada nastanjivale Zemlju. Veoma veliki asteroidi, oni koji su veći od 10 km, su globalne ubojice. Možemo detonirati svo nuklearno oružje koje smo ikada proizveli i ne bi bili u mogućnosti stvoriti toliku količinu energije. Ipak, takvi događaji su izuzetno rijetki i za sada ne vidimo potencijalnu opasnost od takvog udara.

Ali?

Ali još uvijek postoji mnoštvo objekata koji su veliki oko 1 km i koji mogu prouzročiti mnoštvo štete. Takvi objekti će napraviti krater veličine 15-20km, a ukoliko se nalazite u dijametru pet kratera nemate šansu da preživite. Izvan tog područja kiša kamenja obuhvatila bi područje u okrugu 100 km, a prašina bi utjecala na našu klimu te bi zbog pretrpljenih izmjena došlo do nedostatka hrane kod značajnog dijela svjetskog pučanstva.

Možemo li išta poduzeti?

Znanstvenici prate nebo i orbite asteroida. Oni znaju što se točno događa u blizini Zemlje i gdje se veći asteroidi nalaze u svakom trenutku. Postoji asteroid kojeg nazivamo 1950 DA koji ima 1/300 šansi da pogodi Zemlju u sljedećih 850 godina. No ukoliko udar na Zemlju postane izvjestan rješenje je, makar u teoriji, jednostavno. Dobra stvar u vezi asteroida je to što se nalaze u svemiru i relativno lagano ih je pomaknuti.

url
Dakle, vjerojatno smo sigurni od udara?

Još uvijek postoje neki manji asteroidi koje je teško pratiti, a ne smijemo zaboraviti ni komete. Oni mogu doći od vanjskih predjela Sunčeva sustava do Zemlje u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Na sreću, mogućnost takvog scenarija je malena.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...